Spaghetti carbonara met prei, courgette en bloemkoolrijst

door | 11 jan 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, pasta, recept, saus, varken, vlees

Mijn eerste dag na de vakantie zit er weer op, vandaag. Viel me best mee, moet ik zeggen. Maar niet te vroeg juichen, want de ervaring leert dat de tweede dag vroeg opstaan moeilijker is dan de eerste…
Vanavond aten we deze spaghetti carbonara met prei, bloemkool en courgette. Edwin vond ’t maar nep: carbonara met groenten erdoor vindt hij geen carbonara. “Dat is carbonamaak.” Hij heeft wel een beetje gelijk: door de prei wordt de smaak wel iets anders. Maar ik vond het eigenlijk wel lekker, dat zoete van de prei erdoor. En Edwin vond het ook lekker, hoor, die heeft ook zijn hele bord leeg gegeten. De bloemkoolrijst en courgette haal je er eigenlijk niet zo uit, vond ik.
Ik moet bekennen dat dit de eerste keer was dat ik bloemkoolrijst heb gebruikt. Ik geloof niet zo in koolhydraatarm (zeker niet als dat in de praktijk “veel vet” wordt), dus ik zal het niet zo snel als vervanging van rijst eten. Maar ik kwam er nu wel achter dat het wel ideaal is om een extra lading groenten in een gerecht te stoppen. Dus misschien komt het wel vaker voorbij in mijn gerechten.
Onderstaande hoeveelheid is voor ongeveer 4 personen. Omdat wij maar met zijn drieën waren, vanavond, had ik een portie over. Om dat te bewaren heb ik het eerst goed doorgewarmd: ik heb de rest in een ingevette ovenschaal gedaan, er nog wat geraspte kaas over gestrooid en in de oven gezet tot een kerntemperatuur van 70 graden. Lekker als lunch, morgen.

LET OP: In rauwe eieren kunnen schadelijke bacteriën zitten. Omdat de eieren in dit gerecht niet door-en-door verhit worden, zou dit een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Dat kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, zwangeren, ouderen en mensen met een verminderde weerstand. Dus als je tot één van die groepen behoort, of als je gewoon geen risico wilt nemen, zorg dan dat je het gerecht door-en-door verhit tot minstens 65 graden. De consistentie van je gerecht verandert wel, dan: de gladde saus verandert in roerei.

Ingrediënten
400 gram spaghetti
8 eieren
200 gram gerookte spekreepjes
180 gram geraspte parmezaanse kaas
400 gram bloemkoolrijst
2 preien
1 courgette
2 uien
3 tenen knoflook
50 gram boter
1 bouillonblokje (kippenbouillon)
Peper, zout

Bereiding
Breng een grote pan water met een paar theelepels zout erin aan de kook om dadelijk de spaghetti in te koken.
Snij dan eerst de groenten. Pel de uien en snij ze in dunne ringen. Snij de preien in de lengte doormidden, spoel eventueel vuil of zand tussen de bladeren uit onder de kraan en verdeel de preien van in stukken van 5-10 cm. Snij de stukken prei in de lengte in reepjes. Schil de courgette grotendeels en snij in dunne reepjes. Pel de tenen knoflook en snij fijn.

Breng een halve liter water aan de kook en los daarin de bouillontablet op. Kook de bloemkoolrijst 6-8 minuten en giet dan af door een zeef, maar vang de bouillon op.

Bak de spekjes in een wokpan (zonder olie of boter) op middelhoog vuur. Doe de spekjes in een schaaltje en zet even apart.

Fruit dan de ui, prei, knoflook en courgette aan in dezelfde pan. Roer regelmatig. Als de prei goed zacht is geworden, smelt dan de boter erdoor.

Klop in een mengkom de eieren los, samen met het grootste deel van parmezaanse kaas en de spekjes. Roer de gekookte (en inmiddels al iets afgekoelde) bloemkoolrijst erdoor.

Kook in de pan met ruim kokend water de spaghetti in 10 – 12 minuten beetgaar. Giet daarna af. Roer meteen het prei-mengsel en het ei-mengsel door de gekookte spaghetti. Door de hitte van de pasta krijg je een heerlijke saus. Als je het ei iets meer wilt laten stollen, laat de pan dan nog even op het vuur staan en blijf roeren. Als je de saus iets dunner wilt maken, roer er dan een klein beetje van de bouillon door.
Breng indien nodig op smaak met peper en/of zout.

Schep een flinke schep spaghetti op en strooi er nog wat parmezaan over.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Spaghetti Carbonara

Spaghetti met Marmite van Nigella

Freddie’s zalmroomsaus

Nigella’s citroen-roompasta

Spaghetti Bolognese met Tempeh

Spaghetti taco’s

Italiaanse traybake met biefstukreepjes

Pappardelle met kip in romige tomatensaus

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *