Plaatpizza met creme fraiche, courgette en spek

door | 31 jul 2022 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, lunch, oven, recept, snel, traybake, varken, vis, vlees

Vakantie! Ja, al een week hoor, maar zelfs in mijn vakantie krijg ik het voor elkaar om niet aan bloggen toe te komen. Eerst een paar dagen bijgekmoen en daarna gezellig een paar dagen met de kinderen bij mijn moeder gelogeerd. Hartstikke gezellig en genoten van de dingen daar in de buurt: avondwandelingen op het strand, dagje Amsterdam en kanoën. Nu weer thuis, de tassen uitgepakt, de was weer weg gewerkt en weer proberen een beetje in het kook- en blog-ritme te komen.

Gisteravond maakte ik deze plaatpizza’s. Het is eigenlijk een flammkuchen recept van Ron Blaauw van Cheflix. Alleen heb ik het gemaakt met pizzadeeg, in plaats van flammkuchendeeg. Eigenlijk horen er ook nog gemarineerde artisjokharten op, maar die hadden ze hier niet bij onze buurtsuper. In plaats daarvan heb ik er rucola bij gegeven. Lijkt er niet op, natuurlijk, maar was er ook heel lekker bij. Zo’n plaatpizza leent zich er natuurlijk uitstekend voor om een beetje te variëren met de ingrediënten al naar gelang de wensen van mijn eters. Zo maakte ik een deel met extra spek en minder olijven voor manlief en een deel met extra-extra-extra courgette rolletjes en Parmezaanse kaas en juist geen spek en ansjovis. Elke keer dat ik iets met ansjovis maak, vind ik het nog steeds spannend. Als ik zo’n visje uit het blikje beet heb, dan voelen ze stug en graterig, maar het lijkt wel of ze smelten in de oven. En áls er graatjes in zitten, dan vind je die na het bakken in ieder geval niet meer terug. Volgens het originele recept moesten de ansjovisjes er pas na het bakken op, maar dat heb ik dus niet gedaan. De olijven hadden trouwens -volgens het recept- eigenlijk kalamata olijven moeten zijn. Maar die hadden ze niet in de supermarkt, dus heb ik gewone groene olijven met knoflook genomen.
Deze plaatpizza viel goed in de smaak, hier. Aanrader, dus! En weer eens wat anders dan een pizza met tomatensaus.

Ingrediënten
2 rollen koelvers plaatpizza-deeg
1 courgette
1 bekertje creme fraiche
1 pakje gerookt ontbijtspek (150 gram)
75 gram parmezaanse kaas
1 blikje ansjovis op olie
2 eetlepels pijnboompitten
10 groene olijven met knoflook
een handvol basilicum blaadjes
peper, zout, olijfolie
50 gram rucola
schil van 1 citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden (of zo heet als de verpakking van het plaatpizzadeeg aangeeft).
Schaaf met een dunschiller lange linten van de courgette. Snij de spek in reepjes. Snij de olijven in ringetjes.
Rol het plaatpizzadeeg uit en leg het op bakpapier op een bakplaat (2x).
Besmeer beide plakken deeg met creme fraiche en bestrooi met de pijnboompitten. Verdeel de reepjes spek over de plaatpizza’s. Rol de repen courgette op en zet die -rechtop- op de plaatpizza’s. Verdeel de ansjovis over de pizza’s, tussen de courgette-rolletjes. Verdeel de olijvenringetjes over de pizza’s. Bestrooi met zout en peper. Rasp er lekker royaal parmezaanse kaas over en rasp daarna de schil van de citroen erover.

Bak de plaatpizza in ongeveer 13-14 minuten in het midden van de voorverwamde oven tot het deeg gaar is en de parmezaan goudbruin en gesmolten.
Neem de plaatpizza uit de oven en sprenkel er wat olijfolie over. Scheur de basilicum blaadjes in stukken en strooi die over de plaatpizza.
Snij de plaatpizza in onregelmatige stukken. Leg wat plukjes rucola op een bord en stapel daar de stukken pizza op. Eet de pizzapunten met wat rucola.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Flammkuchen caprese

Tuna melt flammkuchen

Flammkuchen met gegrilde paprika

Pizza met linzen en courgette

Plaatpizza met balletjes en broccoli

Plaatpizza met gyros

Pizza met vijgen, prosciutto en mozzarella

Omgekeerde bladerdeeg pizza van Jamie

1 Reactie

  1. Mevrouw Niekje

    Hoi Elleny, gezellig zo’n paar dagen met je kinderen bij je moeder logeren, wat zal zij dat ook leuk vinden!
    Ansjovis staat erom bekend dat het wegsmelt. Het wordt ook wel toegevoegd aan gerechten waarbij je – als je het niet wist – geen idee hebt dat het erin zit. Dan is het puur vanwege de extra ‘umami ‘smaak. Ik vind ze overigens ook erg lekker over een salade niçoise . Je pizza’s lijken me lekker en ik geloof meteen dat iedereen er van smulde!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *