Paprikarijst met chipolataworstjes

door | 8 feb 2023 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, recept, rijst, snel, varken, vlees

Dit recept heb ik van Gordon Ramsay. Nou ja, niet ván hem, natuurlijk. Maar uit “Koken als een chef”, één van zijn kookboeken. Ik ben zelf niet zo’n grote fan van hem, die scheldpartijen hoeven van mij niet zo, maar Free vindt hem echt helemaal geweldig. En daarom hebben we een paar kookboeken van hem. En nu vond ik gisteren op Marktplaats een hele stapel Gordon Ramsay kookboeken voor een zacht prijsje. Als het goed is komen ze eind van de week aan. Ik moet wel nog even plek maken in mijn kookboekenkast, want daar passen eigenlijk geen nieuwe boeken meer bij…
De hoeveelheid hieronder is voor 3 personen. Als je voor 4 kookt, voeg dan gewoon nog wat extra rijst (en daarmee meer bouillon) en misschien nog een extra paprika en wat extra snoeptomaatjes toe. Je hoeft niet meer worstjes toe te voegen; die acht worstjes waren ruim voor drie personen. Ik heb trouwens varkens-worstjes gebruikt. Je kunt als je dat liever wilt ook runderworstjes gebruiken, maar ik vind zelf varkensvlees lekkerder. Smeuïger.
Het is echt een súper lekker recept! Lekker met die gerookte paprika smaak. Dat eten we eigenlijk niet zo vaak. En het is ook nog eens een heerlijk makkelijk eenpansgerecht. Een soort risotto zonder dat je de hele tijd moet roeren. En met lekker weinig afwas!

Ingrediënten (voor 3 personen)
8 chipolata worstjes (varkensvlees)
200 gram rijst
2 rode paprika’s
2 rode uien
12 snoeptomaatjes
2 tenen knoflook
4 bosuitjes
een paar takjes platte peterselie
1 flinke theelepel gerookte paprikapoeder
2 theelepels bouillonpoeder (kippenbouillon, of 1 bouillontablet)
1 glas witte wijn (100 ml)
olie, zout, peper

Bereiding
Pel en snipper de uien. Was de paprika’s en snij ze doormidden. Verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in stukken. Snij de snoeptomaatjes in plakjes. Snij de bosuitjes in schuine ringetjes. Hak de peterselie fijn.
Snij het velletje van de chipolata-worstjes open met een scherp mesje en verwijder het velletje.

Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en fruit de ui aan. Voeg, als de ui glazig is de ontvelde worstjes toe en verdeel ze met een pollepel in stukjes. Als de stukjes worst gaar zijn, voeg dan de paprikastukjes toe en roer de paprikapoeder erdoor.

Voeg de rijst toe, roer goed door en bak even mee. Blus dan af met de witte wijn.
Strooi de bouillonpoeder erover en voeg een halve liter kokend water toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar worden.

Zet dan het vuur uit en roer de fijngesneden snoeptomaatjes, bosui en peterselie erdoor.
Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk

Misschien vind je dit ook lekker?

Couscous met geroosterde pompoen en paprika

Risotto met gepofte tomaten

Risotto met kip en doperwten

Orzo Carbonara

Tomaten-orzo met roerbakgroenten en chipolataworstjes

Röstitaart met sperziebonen en chipolataworstjes

Couscous met courgette en worstjes

Zuurkooltaart met chorizo en gerookte kip

Smokey pulled jackfruit met rijst en spitskool salade

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *