Kipcurry met kurkuma, komijn, koriander, kaneel en kardemom

door | 11 feb 2023 | avondeten, curry, hoofdgerecht, Indiaas, kip, recept, rijst, saus, vlees

Ik heb me flink in mijn vinger gesneden, door dit gerecht. Niet tijdens het maken, maar erna. Bij de knifeskills workshop van Free heb ik heel goed opgelet, dus ik doe altijd wel heel voorzichtig als ik iets snij. Nee, ik sneed me -echt heel lullig- bij het afwassen. Mijn goede messen was ik altijd met de hand af, die mogen niet in de vaatwasser. En nadat ik de vaatwasser had ingeruimd wilde ik nog even gauw mijn messen afwassen. Dat ging dus mis, dat “even gauw”. In plaats van het sponsje haalde ik mijn vinger langs het mes. Het deed -op het moment zelf- niet zo veel pijn, maar er kwam flink wat bloed uit. Na een kwartier dichtdrukken en heel wat keukenrolvellen verder was het bloeden nog niet gestopt en heb ik de huisartsenpost gebeld. Daar kreeg ik wat tips van om te proberen het bloeden te stoppen: vaseline erop smeren (ja, écht!), hand boven mijn hoofd houden en iets kouds uit de vriezer tegen mijn pols houden. Nou, dat werkte inderdaad! Na nog een kwartier was het bloeden grotendeels gestopt, hebben we er een schoon gaasje om gedaan en ben ik met een lekker warme kruik in bed gekropen. Want ik had het flink koud gekregen van die koude fles tegen mijn pols.

De curry was heerlijk! Ik heb me wel het rambam staan zoeken naar de kardemompeulen toen de kip gaar was. Die had ik er los bij gedaan. Volgende keer doe ik ze gewoon weer in zo’n theefilter-zakje. Dan kunnen ze wel goed hun smaak afgeven, maar kan ik ze veel makkelijker terug vinden.
En wat mijn vinger betreft: hij zit er nog aan, maar hij is wel flink pijnlijk. Vooral als ik ‘m ergens tegen aan stoot. En ik heb inmiddels een goede EHBO-koffer besteld, want het is niet heel fijn om op jacht te moeten naar pleisters en gaasjes als er bloed is.
En ik doe voortaan extra, extra, extra voorzichtig met mijn messen. Ook tijdens ’t afwassen.

Ingrediënten
500 gram kipkluifjes
2 uien
3 tomaten
2 aardappels
5 tenen knoflook
1 blikje tomatenpuree
een stukje gember
2 laurierbladen
1 kaneelstokje
1 theelepel kurkuma
2 theelepels korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
een paar takjes verse koriander
1 citroen
olie, zout, peper
rijst

Bereiding
Pel de uien, snij ze in stukken en maal ze fijn in een blender.
Doe de ui-puree in een kom.
Snij de tomaten in stukken, verwijder de harde witte kern en maal fijn in de blender. Doe de gepureerde tomaten in een (andere) kom.
Pel de tenen knoflook en schil de gember. Maal de gember en knoflook fijn in de blender.
Verhit een paar eetlepels olie in een braadpan en doe daar de laurierbladen, het kaneelstokje en de kardamompeulen in. Voeg na ongeveer een minuut de gemalen ui toe en fruit het mengsel, al roerend, ongeveer 10 minuten aan op middelhoog vuur.
Voeg dan de gemalen gember en knoflook toe en bak dat even kort mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak even aan en voeg dan de gepureerde tomaten toe. Roer tot slot de kurkuma, koriander en komijnpoeder door het mengsel.

Doe de kipkluifjes in de pan en roer goed om, zodat alle kluifjes met de saus bedekt zijn. Voeg Voeg wat zout en peper toe en 250 ml water. Breng aan de kook en laat met de deksel op de pan op een laag pitje zachtjes gaar stoven. Haal dan de laurierbladen, het kaneelstokje en de kardemompeulen uit de curry.
Schil intussen de aardappels en snij ze in blokjes. Voeg de aardappelblokjes toe aan de pan en kook ze met de deksel weer op de pan in 15-20 minuten gaar. Proef even en breng, indien nodig, op smaak met zout en peper.
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.

Serveer de curry met rijst en garneer met een koriander en eventueel een schijfje citroen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kipcurry met zoete aardappel én curry met pompoen en pastinaak

Kip-curry met aubergine

Kipcurry met rode grapefruit

Lamscurry met pruimen

Curry van de bakplaat met kip, bloemkool en Eddo

Rode curry van varkensreepjes en roerbakgroenten

Kikkererwtencurry met spinazie en gort

Curry met noten en gedroogd fruit

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *