Salade met mango en zelfgerookte kip

door | 7 mrt 2023 | kip, lunch, recept, salade, vlees, voorgerecht

Nou, ik heb nu toch zoiets leuks gedaan?! Ik heb zelf gerookte kipfilet gemaakt! in een kookboekje van Le Creuset kwam ik een huis-tuin-en-keuken-manier tegen om zelf zalm te roken. Daar heb je geen hele dure barbecue voor nodig, maar kan gewoon met een ouwe braadpan. En die doe-het-zelf-manier blijkt dus ook gewoon met kip te kunnen! Ik heb wel op safe gespeeld: ik heb de kip eerst gepekeld, daarna voorgekookt in bouillon en daarna pas gerookt, zodat ik zeker wist dat ik niet met half-rauwe kip zou zitten. En na het afkoelen heb ik er een heerlijke salade mee gemaakt. De andere gerookte kipfilet heb ik in de vriezer gedaan, voor een andere keer.
Als je nou geen zin (of tijd of mogelijkheid) hebt om zelf een kipfilet te roken, dan kun je deze salade natuurlijk ook maken met gerookte kipfilet die je in de winkel koopt. In dat geval kun je -uiteraard- de ingrediënten en bereiding van gerookte kipfilet hieronder overslaan.
De salade is -al zeg ik het zelf- echt heerlijk: de mango-dressing en de mango-blokjes combineren heerlijk met de gerookte kip.

Ingrediënten gerookte kipfilet
2 kipfilets
6 eetlepels zeezout
2 parten ingelegde citroenen
1 teen knoflook
1 takje rozemarijn
2 blaadjes laurier
10 zwarte peper korrels
2 theelepels bouillonpoeder

Bereiding gerookte kipfilet
Doe 1 liter water in een steelpan en doe daar het zeezout, de ingelegde citroen, het takje rozemarijn, de peperkorrels en de geplette teen knoflook in. Breng aan de kook en roer tot het zout is helemaal is opgelost. Laat dan afkoelen.
Als de oplossing volledig is afgekoeld, doe dan de kipfilets in het pekelwater en zet koud weg. Laat de kipfilets 4 uur in het pekelwater staan, maar draai ze halverwege om. Neem na vier uur de kipfilets uit het pekelwater en spoel de goed af.
Doe een halve liter water in een pannetje en doe de bouillonpoeder erbij. Breng aan de kook en kook de kipfilets in 20 minuten gaar. Neem de kipfilets uit de bouillon en dep ze droog.

Leg wat “rookmot” (dat zijn houtsnippers, speciaal bedoeld om te roken. Je kunt dit kopen op de barbecue-afdeling van een tuin-centrum) in een oude pan. Leg er een roostertje in en leg daar de kipfilets op. Zet ze indien nodig vast met prikkertjes. Doe de deksel op de pan en zet deze buiten op een gasbrandertje of kookplaatje of op een barbecue, ofzo. Let op: voor de foto heb ik het brandertje en de pan even binnen gezet, maar het roken moet je écht buiten doen!

Laat de kip zo’n 20 minuten roken. Zet dan het vuur uit, leg de deksel schuin en laat afkoelen en uitdampen. Bewaar de gerookte kipfilet koel tot je ‘m gaat gebruiken.

Ingrediënten salade
200 gram sla melange (eikenblad sla)
240 gram mangoblokjes
1 gerookte kipfilet
2 tomaten
1/2 sjalotje
1 eetlepel zonnebloempitten
20 ml witte wijnazijn
olie, zout, peper

Bereiding salade
Pel en snipper de helft van de sjalot. De ander helft heb je niet nodig.
Doe ongeveer een kwart van de mango-blokjes in een hoge mengbeker. Doe de wijnazijn, 60 ml olie, de gesnipperde sjalot en peper en zout erbij. Mix met een staafmixer tot een mooie gladde dressing. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Snij de overige mangoblokjes in kleine dobbelsteentjes. Was de tomaten en snij ze in partjes. Snij de gerookte kipfilet in plakjes. Hou ongeveer een kwart van die plakjes opzij en snij de rest van de plakjes in blokjes.

Giet de dressing over de sla en doe het meeste van de tomatenpartjes, de kipfilet blokjes en mangoblokjes erbij. Hussel goed door, zodat alle sla bedekt is met wat dressing en de tomaat, mango en kip goed door de sla verdeeld zijn.
Strooi de zonnebloempitten erover en verdeel de resterende tomaat, mangoblokjes en kipfilet plakjes erover.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mam’s Meloen-selleriesalade

Salade met Manchego, amandel en sinaasappel

Salade met frambozen en serrano-roomkaas rolletjes

Pastasalade met pestospread en warmgerookte zalm

Saté-noodles met gerookte kip en spitskool

Salade met mayo-pesto dressing

Kerstsalade met mozzarella, mandarijn en prosciutto

Salade met mozzarella en nectarine

Wraps met gerookte kip, mango en munt-limoendressing

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *