Kip met perzik en kruidenkaas in bladerdeeg

door | 30 mrt 2023 | avondeten, hartige taart, hoofdgerecht, kaas, kip, oven, recept, vlees

Die cliffhanger van de vorige keer, hè? Dat ik een heel leuk, nieuw, spannend “iets” ga doen? Nou, ik zal jullie niet langer in spanning houden, want het is nu 100% zeker dat het doorgaat: ik ga een koksopleiding doen! Niet dat ik echt van plan ben om kok te worden hoor, maar ik vind koken gewoon zó onwijs leuk! En ik wil er graag beter in worden. Ik zou het leuk vinden als ik het niveau van stamppot, hartige taart en ovenschotels een beetje kan ontstijgen. En dan niet met een losse cursus hier en een workshop daar, maar alles van A tot Z. Dus inclusief de dingen waar ik zelf nooit een workshop van zou volgen, zoals vis of schaal- en schelpdieren, enzo.
De cursus wordt gegeven op het ROC in Nieuwegein en is speciaal voor volwassenen. We zijn met twintig in onze klas en we zijn een bont gezelschap: sommigen werken al in de horeca en willen hun diploma halen, sommigen gaan wel voor een carriere-switch, maar de meesten zijn -net als ik- gewoon enthousiaste hobbykoks. Of, zoals onze meesterkok ons noemt: hobbykoks met geld teveel. Dat “geld teveel” gaat voor de meesten -net als voor mij- níet echt op, maar het kost inderdaad een aardige duit, zo’n opleiding. Maar dat betekent wel dat iedereen die dit doet het echt vanuit een enorme passie doet en dat de ene nog gemotiveerder is dan de ander.
Ik vind het wel heel spannend. Zou ik het wel kunnen? Ik hou natuurlijk enorm van koken, en ik kook vaak, en probeer graag nieuwe recepten uit, maar dat is natuurlijk wel alleen maar huis-tuin-en-keuken-ervaring. En ik moet er natuurlijk wel tijd voor maken naast mijn werk en huishouden, enzo. Maar ik heb er onwijs zin in, ik ga gewoon mijn best doen, en dan komt het vast wel goed.
Ik ga jullie natuurlijk wel op de hoogte houden. En waarschijnlijk zien jullie hier wel wat van mijn nieuw-verworven vaardigheden voorbij komen. Maar het zou kunnen dat ik wat minder aan mijn blog toe kom.
Dus dat. Een professionele foodblogger zou nu vast een briljant bruggetje naar onderstaand recept hebben, maar ik kan niet echt een link bedenken. Dus dan maar een abrupte overgang. Afgelopen week aten we dit. Het idee hiervoor vond ik in een AH kookschrift: verrukkelijke kipfilet met ketjap (en perzik en kruidenroomkaas) in bladerdeeg. Ik heb onder de kip couscous gedaan om te voorkomen dat de onderkant te vochtig zou worden. En omdat ik losse vellen bladerdeeg had, heb ik er een soort een patchwork pakket van gemaakt. Het was erg lekker, al zeg ik het zelf. En Edwin en Free vonden ‘m ook erg lekker. Voor herhaling vatbaar! Er was nog een stuk over, en dat was de volgende dag heerlijk bij de lunch.

Ingrediënten
2 kipfilets
2 uien
9 plakjes bladerdeeg (diepvries)
150 gram couscous
3 eetlepels ketjap manis
250 perzik partjes (diepvries of uit blik)
1 kuipje boursin cuisine (230 gram)
2 theelepels bouillonpoeder (kippenbouillon)
peper, zout, olie
1 ei

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel en snipper de uien.
Snij de kipfilets in kleine blokjes. Doe de kipblokjes in een mengkom en roer de ketjap erdoor. Laat minstens een half uur marineren.
Leg de plakjes bladerdeeg los van elkaar om te ontdooien.
Verhit een paar eetlepels olie in een wokpan en fruit daarin de gesnipperde ui aan. Als de ui glazig is, voeg dan de kipblokjes toe. Bak op middelhoog vuur tot de kipblokjes gaar zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Breng 250 ml water aan de kook en los daar de bouillonpoeder in op. Neem de pan van het vuur en roer de couscous erdoor. Roer als de bouillon helemaal is opgenomen de couscous even los.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de plakjes bladerdeeg er in een vierkant van 3 bij 3 op, net iets overlappend en met de kleverige kant (waar je het plastic-velletje van af hebt gehaald) naar boven. Druk op de overlap iets aan, zodat de plakjes aan elkaar plakken.
Schep de couscous op het bladerdeeg vierkant. Verdeel met een lepel zó, dat je een vierkant vormt dat verschoven is ten opzichte van het bladerdeeg vierkant. Verdeel het kip-ui-mengsel over de couscous en de perzik-partjes daar weer over.

Schep tot slot de boursin cuisine erover en smeer voorzichtig wat uit met de bolle kant van een lepel.

Vouw het bladerdeeg dicht door de punten naar het midden te vouwen. Duw voorzichtig aan, zodat het bladerdeeg dicht kleeft. Klop een ei los met een eetlepel water en bestrijk het bladerdeeg daarmee.

Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de de kip met perzik en kruidenkaas in bladerdeeg in 45-55 minuten gaar en mooi bruin.

Laat iets afkoelen voor het aansnijden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kip in de Hoed

Roti pastei

Zuurkooltaart met chorizo en gerookte kip

Kippastei met groenten

Freddie Mercury’s kip pastei

Leimuidense fruitige gehaktschotel

Strudel met sperziebonen en shoarma

Zalm met kruidenroomkaas in bladerdeeg

Freddie’s “Fish Wellington”

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *