Varkenshaas met babymais en peultjes in zwartebonensaus

door | 3 sep 2020 | avondeten, hoofdgerecht, noedels, Oosters, recept, saus, snel, varken, vlees

Vanavond keek ik naar de livestream van het theatercollege van Rutger Bregman: “Waarom de meeste mensen deugen”. Ik heb zijn boek ook en dat ben ik aan het lezen. Dat wil zeggen: ik lees bij vlagen een stuk en leg het dan weer een tijdje weg. Dit was in twee uur een samenvatting van het hele idee: dat de meeste mensen wél deugen, dus. Ik hoop dat hij gelijk heeft, al ben ik nog niet helemaal overtuigd. Want ik zie ook wel heel veel (iets té veel, als ik eerlijk ben) mensen slechte dingen doen. Maar volgens hem deugen de meeste mensen dus wel en hij haalt allerlei onderzoeken aan om aan te tonen dat dat zo is. De mensen deugen dus wel, maar dat zie je niet, omdat alle lieve, leuke en aardige dingen die mensen doen niet “nieuwswaardig” zijn. Dat je in de media vooral de negatieve dingen ziet, maar dat mensen, de “homo puppy”, eigenlijk van nature geneigd zijn om elkaar te helpen. Omdat ik natuurlijk op tijd klaar wilde zijn voor die livestream, kwam het goed uit dat ik dit op het menu had staan. Dit is een hartstikke lekker snel recept, namelijk. De mihoen is in no-time klaar. En het varkenshaasje, de babymais en peultjes ook. Dit recept komt uit Jamie’s nieuwe kookboek “7 x anders”.

Ingrediënten (voor 3 personen)
1 pak mihoen (250 gram)
1 varkenshaas (ongeveer 300 gram)
1 pakje babymais (100 gram)
1 bakje peultjes (250 gram)
2 uien
2 rode pepers
3-4 eetlepels zwarte-bonensaus
2 bollen soloknoflook (of 4 flinke tenen knoflooK)
1 eetlepel rode wijn azijn
olijfolie
zout, peper
1 of 2 bouillontabletten (kippenbouillon)
optioneel – kroepoek

Bereiding
Breng een flinke pan met water aan de kook en los daar 1 of 2 bouillontabletten in op. Neem dan de pan van het vuur en doe de mihoen in het hete water. Laat staan tot de mihoen zacht is en giet dan af.

Pel de ui en snij in grote stukken. Snij de peper in ringen. Als je van pittig houdt, dan kun je de pitjes er in laten zitten. Als je -net als ik- niet van zo heel pittig houdt, rol dan de ringetjes een-voor-een tussen je vingers en klop de pitjes er uit.

Verhit een scheutje olijfolie in een wok- of braadpan en fruit daarin de ui en rode peper aan. Snij intussen de knoflook in plakjes, snij de varkenshaas in blokjes. Snij de baby-mais in stukjes van een paar centimeter, Maak de peultjes schoon: knak beide topjes van de peul af en trek -als die er in zit- de draad uit de naad van de boon. Knak de boon vervolgens doormidden.

Voeg de knoflook en de varkenshaas toe aan de ui en rode peper en roerbak een paar minuten mee.

Roer dan de zwarte-bonensaus erdoor. Doe de baby-mais en de peultjes erbij en roer goed door. Warm nog even door tot het vlees net gaar is.

Proef even. Indien nodig kun je het gerecht nog op smaak brengen met zout en peper, al vond ik dat zelf niet nodig.

Schep wat mihoen op een bord en schep er wat varkenshaas in zwarte-bonensaus over. Lekker met een handje kroepoek.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Gehakt met tofoe in zwartebonensaus

Varkenshaas á la Huub

Curry Madras met kabeljauwfilet en varkenshaas

Tagliatelle met zalm en peultjes

Vegan Surinaamse bami met peultjes, pulled jackfruit en bamboescheuten

Vegetarische kipstuckjes met paksoi en mango in sweet chilisaus

Vegetarische kip teriyaki met geroerbakte groene groenten

Chinese stoof met pulled jackfruit

Spruiten en zoete aardappel met Hoisinsaus van de bakplaat

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *