Lasagna cupcakes

door | 15 okt 2020 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, Oosters, oven, recept, saus, vegetarisch

Ik heb de hele dag al echt enórme spierpijn… Gisteren heb ik, op mijn vrije woensdag, de voortuin onder handen genomen: onkruid wieden, worteldoek verwijderd, een paar honderd bollen gepoot en er weer boomschors over heen geharkt. Het was -eerlijk gezegd- ook wel nodig om weer eens wat aan onze voortuin te doen. Ik had een tijdje geleden nog geprobeerd om zoonlief zo ver te krijgen dat hij de voortuin zou wieden, maar die was er niet voor te porren. De tuin is er heerlijk van opgeknapt, maar man o man, wat doen mijn billen zeer als ik opsta of ga zitten…
Vanavond aten we deze lasagna cupcakes. Ik weet dat het eigenlijk lasagne-met-een-E is, hoor. Maar dit is een gouwe ouwe en vroeger noemden we het nu eenmaal lasagna-met-een-A. Toen Lone nog op de lagere school zat, hebben we deze lasagne cupcakes een paar keer gemaakt om mee te nemen naar het kerstdiner op school. Ik weet niet meer hoe ik er ooit opgekomen ben om dumpling-velletjes te gebruiken voor lasagne. Eigenlijk is het natuurlijk een beetje gek om dumpling-velletjes uit de Oosterse keuken te gebruiken voor zoiets Italiaans als lasagne, maar ze zijn er echt perfect voor! Je kunt ook vierkante wonton-velletjes gebruiken, maar zelf vind ik de ronde dumpling-velletjes beter, omdat die niet te ver uitsteken uit de cupcake-bakvorm. De tomatensaus heb ik gisteravond al gemaakt en na het afkoelen in de koelkast bewaard. Op zich hóef je de saus niet van te voren te maken, hoor, maar het is wel lekker makkelijk en ik vind dat de tomatensaus er nog lekkerder van wordt.

Ingrediënten
1 pak nasi-groenten (450 gram)
1 bak vegetarisch rul gehakt (375 gram)
1/2 bos bleekselderij
1 blik tomatenblokjes
1 pond (pruim)tomaten
2 kleine blikjes tomatenpuree
2 tenen knoflook
1 flinke eetlepel Italiaanse kruiden
1-15 pak dumpling of wonton velletjes (dumpling=rond, wonton=vierkant)
2 bollen mozzarella
1 ons geraspte kaas
zout, peper
olijfolie

Bereiding
Laat de dumplingvelletjes ontdooien in de koelkast.
Verhit een scheut olie in een braadpan en bak daarin het vegetarische gehakt aan. Snij intussen de stengels bleekselderij en de tenen knoflook fijn en voeg die aan het rul gehakt toe. Roerbak ook de nasigroenten even mee.

Was de tomaten en snij in grove stukken. Voeg de tomaten toe aan de pan. Voeg vervolgens het blik tomatenblokjes, de twee blikjes tomatenpuree en de Italiaanse kruiden toe. Voeg nog ongeveer een half blik water en roer goed door.

Doe deksel op de pan en laat minstens een half uurtje (maar liever een uur, of twee) lekker zachtjes pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een cupcake-bakvorm in met olijfolie. Leg in elke holte een dumpling-velletje, zodat een klein opstaand randje ontstaat. Schep er een eetlepel tomaten-gehakt-saus op en leg er nog een dumplingvelletje op. Schep daar ook weer een eetlepel tomatensaus op.

Leg er nog een derde dumplingvelletje op en leg bovenop een handje geraspte kaas en een plukje mozzarella.

Zet de muffin-tin in de voorverwarmde oven en bak de lasagna cupcakes ongeveer een kwartier, tot uitstekende dumplingvelletjes mooi goudbruin zijn en de kaas gesmolten is.

Laat de lasagne cupcakes iets afkoelen en steviger worden en wip ze dan uit de muffin-tin met behulp van twee vorken. Reken op 3 tot 4 lasagna cupcakes per persoon.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Witte lasagne met spinazie, zalm en worteltjes

Lasagne met spinazie en vier kazen

Lasagne met lekker veel groenten

Lasagne met vegetarische gehakt

Mini-pokébowls

Mini-tomatentaartjes

Loempiataart

Open quesadilla’s

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *