Toen ik voor het eerst een borrelplank voorbij zag komen op Instagram, was ik op slag verliefd! Ik maak ze sindsdien dan ook regelmatig. Ze zijn elke keer weer nét even anders en we smullen er heerlijk van. Niet alleen ikzelf vind het een feest, maar man en kinderen zijn er ook dol op. Ik vind het súper gezellig om met zijn allen van zo’n plank te smikkelen.
Hier staat dan ook regelmatig een borrelplank (of eigenlijk: -dienblad) op de salontafel of eettafel. Soms als tussendoortje, soms als maaltijd en soms bij een spelletjesavond. Vanavond gaan we weer gezellig spelletjes doen. Waarschijnlijk wordt het “Unstable Unicorns”, een kaartspel dat Lone voor Sinterklaas kreeg.
We eten vanavond-een beetje saai- gewoon boerenkool stamppot. Ik probeer in het weekend vaak een stamppot te maken, zodat ik dochterlief een portie mee kan geven naar haar studentenkamer. Dochterlief heeft mijn liefde voor koken niet meegekregen en dat scheelt weer een keertje koken. Ik zou natuurlijk hele ingewikkelde, blog-waardige toeren uit kunnen halen met die boerenkool. Maar daar doe ik de fam niet echt een plezier mee. Gewoon boerenkool met worst (al dan niet vega), (vegetarische) spekjes en jus. #teamboerenkoolmetworst
Daarom vandaag een paar borrelplanken op mijn blog. De plank die ik voor vanavond heb gemaakt (met die glaasjes), maar ook nog een paar van de afgelopen maanden. Ter inspiratie, zeg maar. Helaas zitten verjaardagen, feestjes of spelletjesavonden met vrienden er nu niet in, met Corona, natuurlijk. Maar als dat wél weer kan, dan voorspel ik dat ik geen gelegenheid onbenut laat om een borrelplank op tafel te zetten. En tot die tijd maak ik ze gewoon lekker voor ons gezin. We zijn ze nog lang niet zat!
Het leuke aan zo’n borrelplank is dat alles kan en alles mag. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Of niet, want ik raad aan om ‘m vooral af te stemmen op wat iedereen lekker vindt! In ons geval betekent dat dus (helaas): geen blauwschimmelkaas. Want dat lusten ze niet. En geen schaal- en schelpdieren. Al had ik met oud&nieuw een bakje garnalen voor Free gekocht, want die wilde hij zo graag proeven. Na één garnaal hield hij het voor gezien. Niet voor herhaling vatbaar…
Ik probeer er altijd lekker veel groenten en fruit op te leggen. De snack-worteltjes en snoeptomaatjes zijn vaste gasten, net als de Italiaanse mini-toastjes (scrocchi) en druiven. Je kúnt de compartimenten van elkaar scheiden door bijvoorbeeld sla of ander groen, maar dat hóeft niet. Dit keer heb ik een paar glazen op een voet gebruikt. Dat geeft wat extra ruimte én geeft een leuk hoogte-verschil. Ook ideaal om te zorgen dat de natte druiven en mango de toastjes niet sompig maken. Én daarmee kon ik ook de plakjes worst los van de rest houden: dat is wel zo fijn voor onze vegetariër.
Wat kun je er zoal op leggen?
Groenten
– worteltjes
– komkommer
– snoep- of cherrytomaatjes
– radijsjes
– paprika (gewone of punt-paprika)
Fruit
– mandarijn partjes
– appel parten
– mango blokjes
– druiven (rood, blauw, wit)
– blauwe bessen
Vlees- en vleeswaar
– (halve) plakjes gekookte worst
– grillworst
– paté
– Mini-gehaktballetjes
– bitterballen, mini-frikandelletjes
– coppa-rolletjes met roomkaas
Kaas
– kaasblokjes
– kruidenroomkaas
– smeerkaas
– heksenkaas
– roomkaas met ananas
– brie
– la vache kaas puntjes
– camembert
Toastjes
– Scrocchi (deze vinden wij het lekkerste)
– mini-soepstengeltjes
– gewone toastjes
Dip
– hummus (houmous)
– tapenades
– spread
– eiersalade
– vleessalade
– pesto-kaas spread
Anders
– garnalen met knoflooksaus
– gevulde eieren
– dadels gevuld met roomkaas
Eet smakelijk!
Misschien vind je dit ook lekker?
Borrelplank en gehaktballetjes
Nacho’s met roomkaas-chili dip
0 reacties