Kip-kerrie met ketjap-boontjes, kerrie-ei en knoflookbroodjes

door | 20 jan 2021 | aardappel, avondeten, curry, hoofdgerecht, kip, recept, saus, stoofschotel, vlees

Gisteren aten we deze kip-kerrie met boontjes, gebakken kerrie-eieren en platte broodjes met knoflook. Alle onderdelen zijn geïnspireerd op de Surinaamse keuken. Maar hier en daar met een twist uitgevoerd. In plaats van roti, van die pannenkoeken,  heb ik er knoflook-flatbread bij gemaakt. Ik vond het erg lekker, allemaal. Van de kip-kerrie had ik nog een groot deel over. Daar heb ik vandaag een kerrie-soepje van gemaakt: met wat extra water aan de kook gebracht, stukjes kip eruit geschept, gepureerd met de staafmixer en dan de kip weer terug. Met nog een paar knoflookbroodjes die over waren. Lekkere lunch!
Ik vond het best wel een heftige dag, vandaag. Eerst de persconferentie met de aankondiging van de avondklok. Het was natuurlijk geen verrassing meer, omdat de plannen daarvoor al waren uitgelekt, maar ik vind het toch wel heftig. Ik hoop dat het voldoende werkt, maar ik ben een beetje bang dat degenen die zich tot nu toe niet aan de maatregelen hielden, dat nu ook niet zullen doen. Eind van de middag heb ik naar de inauguratie van Biden gekeken. Ik vond zijn toespraak heel mooi en hoopgevend!

Ingrediënten
300 gram kipfiletblokjes (of kippendij)
8 aardappelen
1/2 witte kool
2 winterpenen
2 uien
3 tenen knoflook
3 maggi bouillonblokjes
3 eetlepels hindoestaanse kerrie massala
1/2 theelepel sambal
4 eieren
600 gram sperziebonen (schoongemaakt)
50 ml ketjap manis
2 x 45 gram boter
300 gram bloem
1 1/2 theelepel baking soda
150 ml handwarm water
peper, zout, olijfolie

Bereiding
Pel en snipper de ui. Schil de aardappelen en snij ze in parten. Schil de winterpenen en snij in stukjes. Snij de harde kern uit de kool en snij de kool in stukken.
Kook de eieren hard en laat ze dan schrikken en afkoelen. Pel de eieren. Kook de sperziebonen in ruim water met wat zout beet-gaar. Giet af.

Verhit een scheut olie in een braadpan en fruit daarin de ui aan. Pers 2 van de tenen knoflook uit en bak die met de ui mee. Doe de kipfiletblokjes in de pan en strooi het grootste deel van de hindoestaanse massala erover (hou een theelepel apart). Roer goed door. Giet er een liter water bij en doe de maggiblokjes erbij.

Doe de kool, aardappels en winterpenen bij de kip. Doe de sambal erbij. Breng aan de kook.

Laat de kip-kerrie op laag vuur zachtjes een half uurtje doorpruttelen.

Verhit een scheut olie in een wokpan en doe daar de beetgare sperziebonen bij. Giet de ketjap erbij en roer goed om. Laat de ketjap inkoken.

Verhit in een koekenpan(netje) een klont boter. Als de boter heet is, leg dan de eieren in de hete boter. Strooi er de resterende kerrie massala en wat zout over. Bak de eieren rondom bruin en knapperig.

Nu is het tijd om de knoflook-broodjes te maken. Roer de bakpoeder en wat zout door de bloem. Doe de bloem met 45 gram boter in een mengkom en pers de laatste teen knoflook erboven uit. Verkruimel de boter tussen je vingers door de bloem. Giet er beetje bij beetje 150 ml handwarm water bij en meng tot een klont deeg. Kneed het deeg daarna ongeveer 5 minuten door tot je een fluweelzacht en elastisch deeg hebt. Verdeel het deeg in bolletjes. Pers de bolletjes plat in een tortillapers of rol het uit met een deegroller.
Verhit een (pannen)koekenpan met anti-aanbaklaag op hoog vuur. Als de pan súper heet is, bak dan de knoflookbroodjes aan elke kant ongeveer 30 seconden. Bewaar de gebakken knoflookbroodjes in zilverfolie in een theedoek gewikkeld om ze warm te houden.

Schep wat van van de kip-kerrie op een bord. Schep er wat ketjap-boontjes naast en leg er een kerrie-ei en een (paar) knoflookbroodje(s) bij.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Roti met kip-kerrie

Surinaamse bami (met kip en met vegetarische kipstuckjes)

Vegan Surinaamse bami met peultjes, pulled jackfruit en bamboescheuten

Roti pastei

Kip-kerrie met witlof, waspeen en banaan

Indiase roti gevuld met gekruide aardappelen

Curry van eieren en erwten

Kip-curry met rode grapefruit

Vegeree

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *