Venkel-knolselderij stamppot

door | 1 feb 2021 | aardappel, avondeten, Hollands, hoofdgerecht, recept, stamppot, zowel vlees als vega

Gisteren aten we deze stamppot. Ik maak tegenwoordig vaak in het weekend een stamppot, zodat ik daarvan een portie aan dochterlief mee kan geven. Door de avondklok vertrekt ze al vrij vroeg richting Enschede, daarom geef ik haar het eten voor de zondagavond maar mee. Vorige week gaf ik haar van alles mee om een plaatpizza te maken. En deze week gaf ik haar deze stamppot mee. Die had ik begin van de middag al gekookt, zodat ik het afgekoeld mee kon geven. Hoefde ze het op haar kamer alleen nog maar even op te warmen in haar magnetron. Voor onszelf heb ik de stamppot ook rond etenstijd weer opgewarmd in de magnetron. De stamppot viel bijzonder goed in de smaak: zowel in Enschede als hier in Wageningen 🙂

Ingrediënten
1 kilo aardappelen
1 knolselderij
2 venkelknollen
1 bekertje creme fraiche (200 gram)
140 gram macadamianoten
2 varkens braadworsten
2 vegetarische braadworsten
een klontje boter
peper, zout, nootmuskaat, olie

Bereiding
Snij de schil van de knolselderij en snij de knol in blokjes. Schil de aardappelen en snij ook in blokjes. Doe de knolselderij en aardappel samen in een grote pan en doe er zoveel water bij dat ze onder staan. Breng aan de kook en laat -met de deksel op de pan- in ruim een half uur goed gaar koken.

Giet af. Doe de creme fraiche erbij en stamp met een pureestamper tot een smeuïge puree.

Maak intussen de venkel schoon. Was de venkelknollen en snij ze doormidden. Snij de harde kern er uit en snij de knol in parten en vervolgens in reepjes. Verhit een scheutje olie in een wokpan en bak op hoog vuur de venkelreepjes tot ze licht beginnen te bruinen. Strooi er wat zout en peper over.

Roer de gebakken venkelreepjes door de puree. Breng de stamppot op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak daarin de braadworsten rondom bruin en gaar. Voor de zekerheid snij ik de braadworsten even door, om te checken of ze goed gaar zijn. Verhit in een andere koekenpan wat olie en bak daarin de vegetarische braadworsten rondom bruin.

Schep wat stamppot op een bord en strooi er een handje macadamianoten over. Leg er een (al dan niet vegetarische) braadworst op. Schep er eventueel wat van het bakvet over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Knolselderijstamppot met brie en amandelsnippers

Groenterisotto met knolselderij en salie

Schorseneren-knolselderij risotto

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Spinazie-prei stamppot met zoete aardappel en vadouvan

Zoete aardappelstamppot met rucola en zongedroogde tomaatjes

Spinaziestamppot met kerrie-ui en ei

Langedijker koolstamppot

Andijviestamppot

1 Reactie

 1. fernand Vereecke

  Dank voor alle tips, maar toch één opmerking. Ik vind dat er door het koken teveel smaken verloren gaan.
  Ik kook enkel de aardappelen. De diverse groenten stoof ik langzaam in stoofpot, gekruid met wat bouillon.
  Aardappelvocht grotendeels afgieten en aanvullen met groenten vocht. Pureren en kruiden met peper en muskaatnoot. (optioneel zout). Aardappels en groenten apart (ngl hoeveelheid) pureren en daarna alles mengen. Mengeling van room en melk toevoegen ngl voorkeur op vastheid.
  Om het even wat voor groenten je gebruikt, maar apart stoven krijgt mijn voorkeur!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *