Pasta met pompoensaus

door | 31 mei 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, pasta, recept, saus, vegetarisch

Toen ik mijn boodschappen bestelde leek het me een goed idee om een hele pompoen te bestellen, in plaats van voorgesneden blokjes. Zo’n hele pompoen blijft natuurlijk veel langer goed dan een zak pompoenblokjes. En het staat natuurlijk leuker op de ingrediëntenfoto. Tijdens het klaarmaken vond ik het een minder goed idee. Met voorgesneden pompoenblokjes was dit recept veel sneller geweest. Op zondag vertrekt dochterlief altijd vrij bijtijds weer naar haar studentenkamer, en daardoor voelt de zondag soms als een race tegen de klok. En dan zou zo’n zak koelverse pompoenblokjes natuurlijk best wel handig zijn geweest. Nou ja, uiteindelijk was het eten gewoon netjes op tijd klaar, hoor. Ik had zelfs nog tijd om op mijn gemak een foto te maken. Het was hártstikke lekker! Pompoen, parmezaan en salie passen heel goed bij elkaar!

Pasta met pompoensaus

Pompoen, parmezaan, knoflook en salie. Héérlijk!

 • 500 gram Pasta
 • 1 Flespompoen
 • 1 Ui
 • 5-6 tenen Knoflook
 • 90 gram Parmezaanse kaas
 • 15 gram Salie
 • 4 eetlepels Olijfolie
 • Peper, zout
 1. Zet alle ingrediënten klaar. Schil de pompoen, verwijder de pitten en zaadlijsten en snij het vruchtvlees in blokjes. Pel en snipper de ui. Pel de tenen knoflook en snij de knoflook fijn. Hou een paar mooie blaadjes salie apart en snij de rest van de blaadjes van de salie fijn.

 2. Verhit twee eetlepels olie in een braadpan en fruit daar de ui in aan. Voeg, als de ui zacht is, de knoflook en salie toe en bak een minuutje mee.

 3. Voeg de pompoenblokjes en twee kopjes water toe en strooi er wat zout en peper over. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat in een half uurtje gaar stoven. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking in gezouten water. Giet de pasta af, maar vang wat van het kookvocht op.

 4. Hou ongeveer een kwart van de (gare) pompoenblokjes opzij en schep de rest (inclusief kookvocht) in een keukenmachine. Pureer de pompoenblokjes. Roer een paar soeplepels van het kookvocht van de pasta door de pompoensaus om deze te verdunnen. Doe de pompoensaus terug in de pan en roer de blokjes erdoorheen.

 5. Roer dan de parmezaanse kaas erdoor. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.

 6. Verhit twee eetlepels olie in een kleine koekenpan en bak de apartgehouden blaadjes salie kort tot ze licht krokant zijn. Laat dan uitlekken op een keukenpapiertje.

 7. Schep wat pasta op een bord en schep er wat pompoensaus over. Strooi er wat parmezaanse kaas over en garneer met een krokant blaadje salie. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Italiaans
Lekker vegetarisch, Pompoensaus

Misschien vind je dit ook lekker?

Pasta met pompoen en pijnboompitten

Risotto met pompoen en bitterkoekjes

Vegetarische pompoenburgers

Soep van geroosterde flespompoen, met geitenkaas en pompoenpitten

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Traybake met pompoen, gort en passievrucht

Pompoen kikkererwten curry

Risotto met pompoen

Pompoenstamppot met feta en hazelnoten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *