Kaas-uien lasagne

door | 15 jul 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, pasta, recept, saus, vegetarisch

Gisteren kreeg ik mijn tweede corona-vaccinatie. Ik heb wel wat last van bijwerkingen. Niks dramatisch, hoor, eigenlijk precies wat je verwacht als je je immuunsysteem goed aan ’t werk zet. Maar ik heb dus echt hártstikke spierpijn. Het voelt een beetje alsof ik een full-body workout voor gevorderden heb gedaan, ofzo. Maar goed, dat gaat wel weer over.
Vanavond aten we deze kaas-uien lasagne. Hij was hartstikke lekker. Hij had misschien íets minder vochtig gemogen, maar ’t kon nog net. Misschien dat ik een volgende keer íets minder water aan de ui toe zou voegen (50 ml water ipv 100 ml). Of de ui wat langer zonder deksel op laten staan, zodat er nog wat meer water verdampt. Maar de lasagne was alsnog súper lekker, hoor!

Update 16-7: we hadden nog twee porties over, dus die hebben we vandaag als lunch gegeten. De lasagne was minder vochtig en de smaken waren heerlijk ingetrokken. Dus als het even kan zou ik willen aanraden om deze lasagne een dag vantevoren te maken, na afkoelen in de koelkast te bewaren en dan op de dag zelf even op te warmen in magnetron of oven. 

Ingrediënten
1,5 kilo uien
1 pakje lasagne bladen
150 gram parmezaanse kaas (geraspt)
8 eetlepels bloem
1 liter melk
100 + 50 gram boter
een paar takjes tijm
peper, zout
olie om in te vetten

Bereiding
Maak de uien schoon: pel de uien en snij in (halve) ringen. Verhit de boter in een wokpan. Bak daarin de uienringen aan. Rits de blaadjes van de takjes tijm en roer die door de ui. Strooi er zout en peper over en giet er 50-100 ml water bij. Zet het vuur laag en laat een uur zachtjes stoven.

Haal het laatste kwartier de deksel van de pan, zodat het nog iets kan indikken.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Smelt de boter in een pan met dikke bodem, op een laag pitje. Als de boter gesmolten is, roer dan de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje melk bij. Roer goed door tot alle melk is opgenomen en giet er dan steeds wat meer melk bij tot je een mooie gladde saus hebt. Verhit tot de saus de juiste dikte heeft.

Neem dan de pan van het vuur en roer 3/4 van de parmezaanse kaas erdoor. Breng de saus op smaak met zout en peper.

Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Schep ongeveer een kwart van de bechamelsaus in de ovenschaal. Leg daar een laag lasagnebladen op. Schep daar weer bechamelsaus op. Verdeel daar een laag ui over. Leg daar weer lasagnebladen op en schep er weer bechamelsaus over. Verdeel daar weer een laag uien over. Eindig met een laag lasagnebladen met daarop bechamelsaus.

Strooi daar de resterende parmezaanse kaas over.

Zet de lasagne 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Neem dan, als de kaas mooi bruin is, de lasagne uit de oven laat een kwartiertje settelen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Súpersnelle kaas-uientaart

Quiche met rode ui, gruyère en rozemarijn

Egg ‘n Cheese-Onion

Lasagne met Quorn, puntpaprika en mascarpone

Lasagne met vegetarisch gehakt

Spruitjeslasagne

Bloemkool lasagne

Lasagne met spinazie en vier kazen

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *