Taco’s van Kevin uit Texas

door | 19 okt 2021 | avondeten, hoofdgerecht, mexicaans, recept, tortilla, vegetarisch

Deze taco’s zijn naar het recept van Kevin: de vriend van een vriendin van mijn beste vriendin. Hij komt uit Texas. Zijn recept voor “taco’s voor de hele dag” (niet alleen voor breakfast) stond in een column in het parool. Nou, dat wilde ik wel eens proberen, natuurlijk, zo’n echte Texaanse burrito (of taco). Of in ieder geval mijn poging daartoe. Ik heb het recept wel iets versimpeld, namelijk. Ik heb gewoon salsa uit een potje gebruikt. En in plaats van krokant buikspek heb ik vegan spekjes gebruikt. Die waren lekker, maar laten we eerlijk zijn: vegetarische spekjes hálen het niet bij echte spekjes. Maar deze vegan spekjes waren echt hartstikke lekker. Super lekker krokant. Deed me wel een beetje denken aan van die Japanse rijst-crackertjes.
Als je nou heel erg opziet tegen het bakken van die tortilla’s, dan kun je natuurlijk ook kant&klare gebruiken, hè? Met een lekkere vulling is het nog steeds gewoon lekker. Maar ik zou je echt willen aanraden om een keer over die drempel heen te stappen en ze eens zelf te bakken. Je hebt er echt geen tortilla-pers voor nodig. Dat is wel handig, maar het kan ook gewoon zonder: gewoon dun uitrollen en het deeglapje aan beide kanten bakken in een droge koekenpan. Verse, zelfgebakken tortilla’s zijn echt onwijs lekker!

Ingrediënten
400 gram bloem
1 zakje bakpoeder (16 gram)
12 gram zout
70 gram olie
250 gram volle melk
1 zakje aardappelblokjes (voorgegaard)
1 blikje mais
1 blikje zwarte bonen
1 ui
4 eieren
100 gram geraspte kaas
50 gram geraspte cheddarkaas
1 avocado
1 bakje vegan spekreepjes (100 gram)
1/2 potje salsa
1/2 bosje koriander
2 tenen knoflook
1 theelepel koriander
1 theelepel komijn
zout, peper, olie

Bereiding
Meng het zout en de bakpoeder door de bloem. Kneed er met de olie en melk een samenhangend deeg van. Dek het deeg af en laaat het een half uur rusten. Verdeel het dan in porties en rol daar bolletjes van. Laat die, ook afgedekt, nog een half uurtje staan.

Ik heb een tortillapers waar ik de tortilla’s tegelijkertijd in kan pletten als kan bakken. Als je geen tortilla-pers hebt, rol dan de bolletjes deeg op een licht bebloemd werkblad uit en bak ze in een hete droge koekenpan aan beide kanten 15 seconden.

Bewaar de tortilla’s ingepakt in aluminiumfolie en een handdoek tot je ze gaat vullen.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de aardappelblokjes goudbruin. Breng ze op smaak met wat zout.

Pel en snipper de ui. Snij de knoflookteen fijn. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en fruit daarin de ui aan. Voeg als de ui glazig is de knoflook toe en bak die even mee. Voeg de gemalen komijn en korianderpoeder toe. Giet de bonen af, maar vang het vocht op. Roer de bonen door het ui-mengsel. Plet een deel van de bonen met een lepel, zodat je een soort bonen-puree krijgt. Voeg eventueel wat bonenvocht toe om de bonenpuree wat smeuïger te maken.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak daarin de vegan spekjes krokant. Rooster de mais in een droge koekenpan op hoog vuur, zonder te roeren, tot de maiskorrels donker beginnen te worden.
Pel de avocado, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in stukjes.

Kluts de eieren los. Verhit weer wat olie in een koekenpan en giet daar de geklutste eieren in. Strooi de geraspte kaas erover. Bak het ei al roerend gaar, zodat je roerei met gesmolten kaas erdoor krijgt.

Zet twee taco’s met de rug tegen elkaar (goeie tip van Kevin!). Vul de taco’s met geroosterde mais, aardappelblokjes, vegan spekjes, roerei met kaas, salsa, avocado en korianderblaadjes.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Tortilla’s met vis en kiwi-salsa

Tortilla’s met speklapjes en ananas

Zwarte bonen met bosuitjes en feta

Chimichanga’s met linzen en mais

Tortilla met mais, avocado en kiemgroente

Pulled beef tortilla

Burrito met cola-kip en kool-wortel-salade

Zelfgemaakte tortilla’s met paprika en pulled jackfruit

Mexican Streetfood Feast – Jamie Oliver Cookery School

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *