Tortilla’s met speklapjes en ananas

door | 20 sep 2021 | avondeten, hoofdgerecht, mexicaans, oven, recept, saus, tortilla, traybake, varken, vlees

Van ’t weekend kwam er vrienden eten. Volgens mij was dit de eerste keer weer dat er eters kwamen, sinds het begin van corona… En laat nou net Jamie een nieuw kookboek hebben: Samen Eten. Met allemaal heerlijke ideeën voor etentjes met familie en vrienden! Ik hoefde er niet lang in te bladeren. Taco party: dat werd ‘m! Lekker met zelfgebakken tortilla’s. En verschillende vullingen. Deze met speklapjes en een salsa van geroosterde paprika en ananas. Jamie gebruikt eigenlijk een stuk buikspek, maar dat hebben ze niet in de supermarkt, dus dat heb ik versimpeld naar speklapjes. Daarnaast had ik ook een vulling met vis en een met kip. Maar die zal ik komende dagen op mijn blog zetten. En dan had ik er nog guacamole, geroosterde puntpaprika’s, zwarte bonen met feta en een rode kool salade bij. Die konden met alle vullingen. Ik ben de avond van te voren al begonnen met de kip en speklapjes garen. Qua tijd zou het allemaal wel goed te doen zijn, op één dag, maar uitgebreid koken in een kleinere keuken dan ik gewend ben was wel even behelpen. In mijn oude keuken riep ik dan meestal al uit: “Schat, mijn keuken is te klein. We moeten verhuizen!” En nu stond ik helemaal af en toe met schalen en bakplaten in mijn handen te puzzelen waar ik ze in vredesnaam kon laten. De tortilla’s heb ik live aan tafel gebakken met mijn tortilla apparaat en zo konden we lekker onze súper verse tortilla’s vullen met wat we lekker vonden. Het was súper gezellig. En het was heerlijk!
Tijdens het etentje had ik foto’s van mijn tortilla’s gemaakt, maar op een of andere manier waren die niet goed opgeslagen op mijn telefoon. Aaaarrrrgggghhhh?! Maar gelukkig hadden we van alles nog genoeg over. Daar hebben we de dag erna nog van gegeten, én kon ik meteen foto’s bij daglicht maken.

Ingrediënten
8 speklapjes
4 rode puntpaprika’s
3 rode uien
1 rode peper
1 hele bol knoflook
1 ananas
1 theelepel witte wijnazijn
4 theelepels piccadilla kruidenmengsel
1/2 bosje koriander
zout, peper, olie
salade (bijvoorbeeld Knapperige rode kool salade)
bonen (bijvoorbeeld zwarte bonen met bosuitjes en feta)
geroosterde rode punt paprika’s
Tortilla’s (liefs zelf gebakken, natuurlijk)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de picadillo kruiden met wat zout een paar eetlepels olie en wrijf daar de speklappen mee in. Vet een ovenschaal (of twee kleinere) in met wat olie en leg daar de speklappen in. Dek goed af met zilverfolie en laat ongeveer een half uur in de oven garen.

Als je de speklappen een dag vantevoren maakt, dan kun je het bakvet afgieten (wel bewaren, natuurlijk!) en ze af laten koelen en afgedekt in de koelkast zetten. Als je meteen doorgaat, giet dan het vet af en snij de speklappen in stukken. Zet de stukjes speklap daarna nog even onafgedekt onder de grill, zodat ze een beetje knapperig worden.

Was de puntpaprika’s en snij ze doormidden. Verwijder de zaadlijsten. Pel de rode uien en snij ze in niet te dikke ringen. Pel de tenen knoflook. Leg de paprika, rode ui en tenen knoflook op een (beklede) bakplaat.  Snij de onder- en bovenkant en de schil van de ananas. Verwijder de “pitten”. Snij de ananas in kwarten en snij de harde kern er uit. Leg de stukken ananas op de groenten en sprenkel er wat olie over en strooi er wat zout en peper over. Rooster de groenten en ananas in de voorverwarmde oven, tot de groenten beginnen te karamelliseren. Leg de ananas apart en doe de geroosterde groenten in een blender met een eetlepel witte wijnazijn. Pureer tot een gladde puree en breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen. En als je het een dag vantevoren maakt, bewaar de saus dan afgedekt in de koelkast. Snij de geroosterde ananas in stukken.

Neem een tortilla (zelfgebakken op kant&klaar) en leg daar wat salade en bonen en geroosterde paprika op (ik kan van harte de rode kool salade en zwarte bonen met feta aanbevelen). Leg daar wat stukjes speklap op en schep er wat van de saus over. Leg er een paar stukjes (geroosterde) ananas op en leg er wat blaadjes koriander bij. Rol de tortilla op en eet smakelijk!

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Tortilla’s met vis en kiwi-salsa

Pulled beef tortilla

Tortilla met mais, avocado en kiemgroente

Tortilla met krokante kip

Tuna Melt Tortilla

Zelfgemaakte maistortilla’s met kip en gegrilde paprika

Zelfgemaakte tortilla’s met biefstukreepjes en guacamole

Zelfgemaakte tortilla’s met paprika en pulled jackfruit

Mexican Streetfood Feast – Jamie Oliver Cookery School

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *