Pompoen-citroen lasagne

door | 28 nov 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Deze héérlijke lasagne is geïnspireerd op de citroen-room pasta van Nigella. Alleen wilde ik er lasagne van maken, want ik had nog verse lasagne-bladen in huis. En ik wilde er wel wat groenten aan toe voegen. Deze tijd van ’t jaar ligt pompoen natuurlijk voor de hand. Ik ben dol op pompoen, maar helaas houden manlief en zoonlief er niet zo van. Maar ik dacht: als ik de pompoen nou pureer en in de saus verstop dan merken ze het vást niet. Nou, dat werkte dus niet. Ze hebben allebei hun bord niet leeg gegeten. Zelf vond ik ‘m echt heerlijk! De resterende porties heb ik in ingevroren om mee te geven aan Lone. Want hij was niet alleen súper, súper lekker, maar ook nog vegetarisch!

Ingrediënten
800 gram pompoenblokjes
250 ml kookroom
2 uien
1 citroen
200 gram parmezaanse kaas (geraspt)
250 gram verse lasagne bladen
3 eetlepels bloem
4 theelepels bouillonpoeder (of 2 bouillontabletten)
50 gram boter
1 bol mozzarella
100 gram hazelnoten
peper, zout, olie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook de pompoenblokjes gaar in een liter kokend water met een paar theelepels bouillonpoeder. Als de pompoen súpergaar is, pureer dan tot een dikke soep. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat ze iets afkoelen en hak ze dan grof.

Pel en snipper de uien. Smelt de boter in een braadpan en fruit daarin de ui-snippers aan. Als de ui-snippers zacht zijn en licht beginnen te bruinen, roer dan de bloem erdoor. Bak de bloem een half minuutje en giet er dan, al roerend, de kookroom bij en vervolgens de “pompoen-soep”. Verdun indien nodig met nog wat koken water (voeg in dat geval nog wat extra bouillonpoeder toe). Rasp de schil van de citroen en pers het sap uit de citroen. Roer citroenrasp en -sap door de saus.

Roer drie-kwart van de parmezaanse kaas door de saus. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.

Vet een grote ovenschaal in met wat olie en schep er een paar flinke soeplepels pompoen-saus in. Leg er een laag lasagnebladen op. Schep daar weer een laag pompoensaus op en strooi er de gehakte hazelnoten over. Ga verder met lagen lasagnebladen en pompoen-saus. Eindig met een laag pompoensaus.

Strooi de rest van de parmezaanse kaas erover. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel die over de ovenschaal.
Bak de lasagne ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Neem de lasagne uit de oven en laat ongeveer een kwartier staan voor je het aansnijdt en opschept.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Lasagne met courgette en spinazie-roomsaus

Kaas-uien lasagne

Lasagne met Quorn, puntpaprika en mascarpone

Spinazie-pesto lasagne

Spruitjeslasagne

Bloemkool lasagne

Lasagne met spinazie en vier kazen

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met pompoen, hazelnoten en geitenkaas

Nigella’s citroen-room pasta

1 Reactie

  1. Mevrouw Niekje

    Hoi Elleney, wat een bijzonder recept. Ik zou dit nooit maken want ook in huize Mw Niekje is de meneer niet van de pompoen. Ik twijfel of ik het zelf lekker zou vinden. Vega is wel mijn soort eten, pompoen lust ik ook, maar deze combi? Ik vind het leuk te lezen dat jij het wel aandurfde!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *