Lasagne met courgette en spinazie-roomsaus

door | 14 nov 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Oooh men, wat vliegt zo’n weekend toch voorbij, zeg! Morgen heb ik nog een extra dag vrij, want dan wordt onze keuken gemonteerd. We moeten er wel al héél vroeg zijn, dus ik moest ’t maar niet te laat maken, vanavond… Vandaag aten we deze heerlijke vegetarische lasagne. Echt een enórme aanrader. Súper, súper, súper lekker! Ik denk dat hij nóg lekkerder zou zijn als je ‘m een dag zou laten staan (wel koel weg zetten, natuurlijk!) en pas de volgende dag zou eten. Maar ja, dan had ik ‘m dus gisteren al klaar moeten maken en dat had ik dus niet gedaan… Maar nu was hij ook al ongelooflijk lekker! Er is nog een portie over en gaat de vriezer in. Die kan Lone dan de volgende keer weer meenemen naar haar studentenkamer.

Ingrediënten (5-6 personen)
450 gram bladspinazie (diepvries)
2 courgettes
1 pak gedroogde lasagnebladen (250 gram)
2 tenen knoflook
250 ml kookroom
1 liter groentebouillon (van poeder of tablet)
1 bosje verse Italiaanse kruiden (Tijm, Rozemarijn, Salie, oregano)
90 gram geraspte Paremzaanse kaas
1 bol mozzarella
50 gram boter
4 eetlepels bloem
olie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de courgettes en snij ze in dunne plakjes. Doe de courgetteplakjes in een mengkom en hussel ze door met 4 eetlepels olie. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en verdeel de plakjes courgette erover. Strooi er wat zout en peper over en zet de schaal 10 minuten in de voorverwarmde oven. Neem dan de bakplaat uit de oven en laat afkoelen.

Maak de bouillon van bouillonpoeder of van bouillontabletten. Smelt in de boter in een pan met dikke bodem. Roer als de boter gesmolten is de bloem erdoor met een garde. Giet er dan een klein scheutje bouillon bij en roer meteen goed door. Giet er, zodra de bouillon is opgenomen, steeds meer bouillon bij en roer tot een gladde saus. Roer, als de bouillon op is, de kookroom door de saus.

Pel de tenen knoflook, snij fijn en voeg toe aan de saus. Rits de blaadjes van de takjes tijm. Rits de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Haal de blaadjes van de salie en oregano van de takjes en hak ze fijn. Roer de verse kruiden door de saus. Roer de bladspinazie door de saus.

Vet een ovenschaal in met wat olie. Schep een paar flinke lepels saus op de bodem van de schaal. Leg daarop een laagje lasagnevellen. Leg op de lasagnevellen een laagje courgetteplakjes. Schep daar een paar flinke lepels saus over. Herhaal dit met nog meer lagen lasagnevellen, courgetteplakjes en saus. Eindig met een laag saus en strooi daar de Parmezaanse kaas over. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel die over de lasagne.

Zet de lasagne 35 minuten in de voorverwarmde oven. Neem de lasagne uit de oven en laat nog ongeveer 10-15 minuten staan.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Kaas-uien lasagne

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Witte lasagne met spinazie, zalm en worteltjes

Bloemkool lasagne

Lasagne met spinazie en vier kazen

Griekse gevulde courgettes

Courgette gevuld met vegetarisch gehakt, kaas en hazelnoten

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

Penne met basilicum-room en pecorino

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *