Pasta met olijven, ansjovis en kappertjes

door | 2 dec 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, pasta, recept, saus, snel, vis

Het plan is wat vaker samen met Free te koken. Uit het boek van Gordon Ramsay, want die vindt hij helemaal geweldig. We beginnen gewoon maar voor in het boek. En ik heb me voorgenomen om ook recepten te proberen die me niet zo heel erg aanspreken. Al heb ik wel een veto op schaal- en schelpdieren, orgaanvlees en vis met kop en staart, dat is me nog even een brug te ver. Dit recept valt wel in de spreekt-me-niet-zo-aan categorie. Die ansjovisjes, die kan ik hebben. Die komen ook af en toe voor in recepten van Jamie Oliver en die geven echt een zalige smaak, zonder dat het overdreven vissig smaakt. Maar ik haakte wel bijna af op de kappertjes. Ik hou niet van kappertjes, namelijk. Het is al jáááren geleden, maar we zijn een keer met vrienden naar een Italiaan geweest. Die had allemaal hele grappige namen voor de gerechten en ik koos die avond “De kapper valt niet ver van de stam”. Pasta met kappers. Heel veel kappers. Na kapper nummer vier of vijf was de lol er wel zo’n beetje af. En na een half bord kon ik echt geen kapper meer zien. En sindsdien héb ik ’t niet meer zo op kappers. Maar ik moet bekennen dat het me in dit gerecht reuze meeviel! Af en toe proefde ik er wel één, maar niet zo erg dat ’t storend was. Deze pasta komt niet in mijn top-10 van favoriete pasta’s, maar hij was zeker niet verkeerd. En als je je niet ooit misselijk hebt gegeten aan kappers, dan denk ik dat het hártstikke lekker is.

Ingrediënten
400 gram spaghetti
500 gram cherry tomaatjes
200 gram zwarte olijven (zonder pit)
50 gram ansjovis (op olie)
2 eetlepels kappertjes
1 theelepel chilivlokken
2 tenen knoflook
15 gram basilicum
zout, peper, olijfolie

Bereiding
Breng een grote pan met water en zout (ongeveer 2 theelepels per liter) aan de kook om dadelijk de pasta in te koken.
Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Spoel de kappers goed af en laat ze goed uitlekken. Laat de olijven uitlekken en snij die in grove stukken. Was de cherrytomaten en snij ze eenmaal doormidden. Laat de ansjovis uitlekken en snij ze in stukjes.

Verhit een scheut olijfolie in een wokpan of hapjespan en fruit daarin de knoflook aan. Voeg de ansjovis en de chilivlokken toe en bak al roerend tot de ansjovisjes “smelten”. Voeg dan de kappertjes, olijven en cherry tomaatjes toe. Bak tot de tomaatjes zo gaar zijn dat ze uit elkaar vallen.

Kook intussen de spaghetti beetgaar. Giet af, maar vang (een deel van) het kookvocht op. Roer de spaghetti door het tomaat-olijf-mengsel. Voeg eventueel een paar lepels van het kookvocht toe om wat smeuïger te maken.

Schep wat van de pasta met tomaatjes, olijven, kappertjes en ansjovisop een bord en garneer met blaadjes basilicum.
Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pastasalade met tomaat, paprika en rucola

Aubergineballetjes in tomatensaus

Karbonades met paprika a la Gordon Ramsay

Entrecote Niçoise

Steak tartare

Eggs Benedict

Pasta pesto a la Free

Zalmpakketjes uit de oven

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *