Pasta pesto a la Free

door | 3 okt 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, lunch, pasta, recept, saus, vis

Voor biologie moest Free met een klasgenootje een projectje doen over voeding. Nou, daar wil ik ‘m maar wát graag mee helpen, natuurlijk… Ze gingen onderzoeken of je gezond eten kan maken dat ook nog lekker is. Hun keuze viel op pasta pesto, met zelfgemaakte pesto en gecombineerd met tomaat en mozzarella. Het samen koken leverde leuke gesprekjes op. Is dit gezond? Wat maakt eigenlijk of een gerecht gezond is of niet? En zo kwamen vezels ter sprake in de volkoren penne. De pesto is zelf gemaakt van basilicum, pijnboompitjes en met ansjovisjes. Zijn zus kreeg een portie met kant&klare pesto, want zij eet natuurlijk niet iets waar visjes in zitten. En dat leverde weer de vraag op of die vegetarische pesto nou gezonder of minder gezond zou zijn dan de zelfgemaakte pesto? En zo rolden we in een gesprekje over verzadigde en onverzadigde vetten en visvetzuren. Is mozzarella eigenlijk wel gezond? We hebben “light” mozzarella gebruikt, want dat is minder vet dan de gewone. En Parmezaanse kaas? Mijn hints dat er wel wat meer groente in zou mogen, heeft wel wat extra tomaat per bord opgeleverd. Maar met die tomaten zitten we natuurlijk nog ruim onder de aanbevolen 2 ons groenten per persoon… Hij moet de voedingswaarde van het gerecht nog berekenen, dus of dit gerecht nu echt gezond is te noemen of niet, dat laat ik nog even in het midden. Kan ik natuurlijk ook, maar ik vind dat hij dat zelf moet doen. Het is ten slotte zíjn project. Maar lékker was het zeker!

Ingrediënten
400 gram volkoren penne
250 gram trostomaten
1 bol light mozzarella
40 gram basilicum (of 1 plantje)
40 gram pijnboompitten
1 eetlepel rozijnen
2 ansjovis filets
2 eetlepels pistachenoten (gepeld, ongezouten)
een stukje parmezaanse kaas (ongeveer 40 gram)
2 tenen knoflook
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Pas op dat ze niet aanbranden: blijf husselen. Als de pijnboompitten beginnen te kleuren, neem dan de pan van het vuur en doe de pijnboompitjes in een blender. Doe de ansjovis, rozijnen en 3/4 van de basilicumblaadjes. Pel de knoflook en doe in de blender. Giet er 5 eetlepels olijfolie bij en blend fijn. Dek de pesto af en laat een half uurtje staan, zodat de smaken…

Proef daarna de pesto en breng -indien nodig- op smaak met zout en peper (of maal er meer ansjovis door).

Breng een pan met water met zout (ongeveer een dessertlepel) aan de kook en kook daarin de volkoren penne gaar, volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de penne af en spoel na met koud water. Roer de pesto door de pasta.

Snij intussen de tomaten en de mozzarella in plakken.
Schep was pesto-pasta op een bord en leg er tomaat, mozzarella en basilicum omheen. Rasp de parmezaanse kaas en strooi daarvan wat over de pasta. Hak de pistachenoten fijn en strooi daar ook wat van over de pasta. Maal wat peper over de mozzarella.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pastasalade met pestospread en warmgerookte zalm

Tagliatelle met macadamia-pesto

Pasta pesto met vegetarische balletjes

Pesto-pasta met sperziebonen en vegetarische gyrosreepjes

Parmezaan-pesto girasoli met groene groentensaus

Pasta met spinazie en pesto

Preistamppot met pesto

Pasta met pestosaus (en kip en sperziebonen)

Caprese burger

Flammkuchen caprese

Gnocchi caprese

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *