Yoghurt

door | 17 mrt 2022 | nagerecht, ontbijt, recept, vegetarisch

Mijn stoomoven heeft ook een yoghurt-stand. Dat wilde ik wel eens proberen! Tot ik hoorde dat de yoghurt ongeveer 10 uur in de oven moet staan… Eh, sorry, dát lijkt me even niet zo’n goed idee, nu. Misschien is het een soort slowcooker-stand, ofzo, die heel weinig energie verbruikt, maar zelfs dan kan het natuurlijk veel zuiniger. Op de ouderwetse (good old fashioned) energie-besparende manier: gewoon lekker warm weg zetten in een deken of dekbed.
Met de yoghurt-stand in de oven wordt de temperatuur automatisch geregeld, maar als je het zelf doet, dan moet je wel de temperatuur goed in de gaten houden: een voedsel-thermometer is dan heel handig. Als de melk te heet is, dan gaan de melkzuurbacteriën die yoghurt maken dood. Als de melk te koud is, dan gaan de melkzuurbacteriën in de slaapstand en zetten ze de melk niet om.
Ik verwarm de melk eerst naar 80 graden, want daar wordt de yoghurt lekker dik van en voeg de yoghurt-starter pas toe als de melk is afgekoeld naar 48 graden. Maar je kunt ook gewoon alleen naar 48 graden verwarmen.
Zelf had ik nog deze glazen flessen staan, maar je kunt de yoghurt ook in bijvoorbeeld jampotjes of in een leeg yoghurt-emmertje maken. Of in een thermosfles, dan hoef je het zelfs niet warm weg te zetten.
De yoghurt-starter is gewoon het laatste restje van yoghurt die je gewoon in de winkel hebt gekocht. En daar kun je bijna oneindig yoghurt mee blijven maken: bewaar de laatste paar eetlepels van je zelf-gemaakte yoghurt om weer de volgende fles yoghurt te maken. In plaats van yoghurt kun je ook bijvoorbeeld een half flesje yakult of actimel, of de inhoud van een capsule met probiotica gebruiken: als er maar melkzuurbacteriën in zitten.

Ingrediënten
1 liter houdbare melk
2 eetlepels yoghurt

Bereiding
Neem een pan met een dikke bodem en spoel die om met water. Giet de houdbare melk erin en verhit tot (net iets) boven de 80 graden. Laat afkoelen tot 48 graden. Verwarm een schone fles of jampotjes voor door er warm water in te doen. Roer de yoghurt door de warme melk.

Giet het melk-mengsel in de voorverwarmde fles (tip: gebruik een trechter). en draai de dop goed op de fles. Zet de fles goed warm weg, bijvoorbeeld in een dekbed. Laat de fles ongeveer 10 uur warm staan en zet ‘m dan in de koelkast.

Als de yoghurt afkoelt, dan wordt de yoghurt nog iets dikker.

Eet de yoghurt met je favoriete topping. Cruesli, bijvoorbeeld. Of fruit. Of noten en honing.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Breakfast bowl

Overnight oats met appel en kaneel

Griekse yoghurt met merengue, aardbeien en granaatappelpitjes

Griekse yoghurt met aardbeien

Mango-yoghurtijsjes

Vanilleyoghurt met aalbessen

Bananen-yoghurtijs

Mango-yoghurttaart

Bananen-Maracuja smoothie

Smoothie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *