Thaise kipburgers met kokos-koolsalade

door | 18 dec 2022 | avondeten, burger, hoofdgerecht, kip, lunch, Oosters, recept, salade, vlees

Echt, mensen?! Stop. De. Tijd. Ik knipper een keer met mijn ogen en er zijn opeens al weer bijna drie weken voorbij sinds mijn laatste blogje. En ik was nog wel van plan om weer wat regelmatiger te bloggen. Maar dat is dus niet echt gelukt. En dat terwijl ik echt nog nog een hele voorraad foto’s op mijn laptop heb staan van gerechten. Maar die moet ik nog uitzoeken en de recepten nog van uitschrijven. En ik kom er op de een of andere manier niet aan toe om ze uit te werken. Omdat ik nog zo’n backlog heb, kook ik de laatste tijd vaak wat van mijn oude recepten. Van die lekker-snel-en-makkelijk-recepten. Of deze-kan-ik-met-mijn-ogen-dicht-maken-recepten. Nog even geduld, lieve lezers. Nog een paar dagen en dan heb ik twee weken Kerstvakantie. En dan ga ik mijn best doen om weer een beetje in de blog-flow te komen. Al moet ik misschien niet té optimistisch zijn, want met die feestdagen tussendoor vliegt zo’n vakantie natuurlijk ook voorbij.
Deze kipburgers met kokos-koolsalade maakte ik dit weekend. En ze waren echt súper, súper, súper lekker! Het recept-idee vond ik in het kookboekje Koken in Langedijk 2: Kipburger met koolsla en kokosdressing. Bij het doorkneden van het gehakt was ik een beetje ongerust of het mengsel niet te nat was en of de burgers wel stevig genoeg zouden zijn, zonder paneermeel of ei. Maar het was, zeker nadat het even terug in de koelkast had gestaan, stevig genoeg. Gewoon kip-gehakt en kruiden, dus. Andere hamburgers, van rund- of varkensvlees, krimpen vaak enorm tijdens het bakken, maar dat hadden deze veel minder. Wel ietsje, hoor, maar echt veel minder dan ander burgers.
Ze waren súper lekker en echt een aanrader!

Ingrediënten
500-600 gram kipgehakt
1/2 Chinese kool
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gemalen koriander
1 eetlepel Thaise rode curry pasta
1/2 bosje verse koriander
4 cm gemberwortel
1 limoen
2 bosuitjes
100 ml magere yoghurt
100 ml kokosmelk
zout, peper, olie
broodjes (bijv een Turks brood of afbak-baguettes)

Bereiding
Hak de verse koriander fijn. Schil de gember en rasp fijn. Doe het kipgehakt samen met de rode currypasta, korianderpoeder en komijn, ongeveer 2 theelepels zout en de helft van de geraspte gember en de helft van de fijngesneden verse koriander in een mengkom. Rasp de schil van de limoen erboven. Maal er wat peper over en kneed tot alles vermengd is. Verdeel het gekruide gehakt in vier ongeveer gelijke delen en vorm er platte burgers van die ongeveer zo groot zijn als de broodjes die je gebruikt.
Leg de burgers op een bord of snijplank (evt met een stukje bakpapier ertussen) en zet ze nog even in de koelkast.

Snij de halve Chinese kool in dunne reepjes. Snij de bosuitjes in dunne ringetjes. Doe de koolreepjes in een mengkom met de bosui en de rest van de verse koriander.
Roer de yoghurt, kokosmelk met de rest van de geraspte gember, een eetlepel limoensap tot een dressing. Breng op smaak met zout en peper en evt nog wat meer limoensap. Roer de dressing en de door de koolreepjes
Bak indien nodig het brood af. Ik heb een Turks brood gebruikt en dat in kwarten gesneden.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak daarin de kipburgers aan beide kanten gaar en mooi bruin.
Snij de broodjes doormidden en schep er wat koolsalade tussen en leg er een kipburger op.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Griekse burgers met tsatsiki

Kipburgers met honing-mosterd saus

Megaburger

Bladerdeeg burger

Burger met Roquefort, peer en walnoot

Mexicaanse burger met guacamole

Turkse hamburger

Pompoensoep met een Thais tintje

Thaise biefstuk met mango salade en gemberrijst

 

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *