Macaroni met broccoli-pestosaus, gemarineerde tomaatjes en camembert

door | 19 mrt 2023 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, snel, vegetarisch

Wat was het een heerlijke dag, gisteren! De temperatuur was hartstikke lekker buiten. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben wel weer toe aan de lente. Ik ben lekker gaan wandelen in het Belmonte Arboretum, hier in Wageningen. Daar wonen we maar een kilometertje vandaan en daar is het altijd prachtig. Ik was duidelijk niet de enige die dat had bedacht, want het was bijna druk te noemen. Er zaten zelfs hier en daar al groepjes studenten te picknicken. Ik had verwacht dat de sierappels al wel in bloei zouden staan, maar dat was niet het geval. Maar er stonden wel veel andere planten en struiken in bloei. Zelfs al wat rododendrons. Dat is volgens mij hartstikke vroeg. Die staan meestal rond bevrijdingsdag in bloei.

Na thuiskomst was ik wel behoorlijk rozig van zoveel frisse lucht en heb ik eerst lekker een dutje gedaan. Daarna was ik een beetje duf en had ik geen zin om iets heel ingewikkelds te koken. Gelukkig had ik deze pasta-ovenschotel op het weekmenu staan. Of eigenlijk: halve-weekmenu, want ik laat de boodschappen nu twee keer per week bezorgen. De prijzen zijn zo hard gestegen de laatste tijd dat ik met boodschappen voor drie of vier dagen ook makkelijk boven het minimale bestelbedrag uitkom.
Dit recept heb ik uit het blaadje Lekker Vega, van de Vegetariërsbond. Ik heb het –noodgedwongen– ietsje aangepast: verse basilicum was niet leverbaar, dus heb ik in plaats daarvan een bakje pesto gebruikt. En eigenlijk moesten er zongedroogde tomaatjes in, maar omdat Free daar niet van houdt heb ik die vervangen door gemarineerde tomaatjes uit het tapas/anti-pasti assortiment. Niet dat hij die wel lekker vond, maar het was te proberen.
Ik vond het een succes. Edwin houdt eigenlijk niet van broccoli, maar zo gepureerd door de saus herken je die eigenlijk niet meer terug. En hij vond het ok. Ik heb voor dit recept diepvries broccoli gebruikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon verse broccoli gebruiken, maar ik probeer wat vaker diepvries te gebruiken. Ik heb bij een footprint challenge een keer gehoord dat dat veel milieuvriendelijker is dan vers, omdat het in het seizoen wordt gekweekt. En zo voorkom ik dat de groenten verpieterd zijn, tegen de tijd dat ik ze wil gaan eten. En het is vaak ook een stuk goedkoper is dan vers. De enige beperkende factor is de ruimte in mijn vriezer, maar als je regelmatig uit je vriezer kookt, dan hoeft dat geen probleem te zijn.
Aanrader dus! Zowel deze pasta-ovenschotel als diepvries broccoli.

Ingrediënten
300 gram macaroni (maccheroni)
450 gram broccoliroosjes (diepvries)
2 rode uien
2 tenen knoflook
200 gram creme fraiche
100 gram gemarineerde tomaatjes (koelvers)
80 gram pesto
1 camembert (145 gram)
4 theelepels bouillonpoeder (groentebouillon)
olie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Pel de uien en snij in halve ringen. Pel de tenen knoflook en snij fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak daarin de ui op een zacht pitje tot de ui begint te karameliseren. Bak dan de knoflook nog even mee.
Breng 1,2 liter water aan de kook en los daar de bouillonpoeder (of 2 bouillontabletten) in op. Kook de broccoli gaar in de bouillon. Schep dan de broccoli uit de bouillon met een schuimspaan. Kook de macaroni in het bouillon. Giet af als de macaroni beetgaar is.

Pureer de broccoli, het ui-mengsel, de creme fraiche en de pesto met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.

Vet een ovenschaal in met wat olie en doe de gekookte macaroni in de ovenschaal. Verdeel de broccoli-pestosaus over de macaroni.
Verdeel de gemarineerde tomaatjes over de saus. Snij de camembert in dikke plakken en verdeel die over de ovenschotel.
Zet de schaal ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de camembert gesmolten is.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

One-pot fusilli met broccoli en kaas uit de hooikist

Farfalle met broccoli, courgette en “watervlees”

Mac ‘n Cheese met pastinaak en prei

Pasta pesto a la Free

Tagliatelle met macadamia-pesto

Pasta met spinazie en pesto

Pasta met pestosaus (en kip en sperziebonen)

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *