Farfalle met broccoli, courgette en “watervlees”

door | 19 feb 2023 | avondeten, hoofdgerecht, kaas, pasta, recept, saus, vegetarisch

Ik probeer mijn blog zo reclame- en merkvrij mogelijk te houden, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Niet dat ik een samenwerking ben aangegaan, zoals foodbloggers en andere influencers het maken van reclame zo mooi noemen, maar ik ben gewoon echt heel enthousiast over de instant vleesvervangers van Greenforce. Ik heb het er al wel eens vaker over gehad op mijn blog. Wij noemen het “watervlees”. Die term komt uit Lone’s studentenhuis en het dekt de lading wel redelijk. Behalve dat het geen vlees is, maar een vleesvervanger, natuurlijk. Ik heb inmiddels een voorraadje in huis, in allerlei soorten: gehaktballetjes, burgers, nuggets, worstjes, etc. Ik vind het echt ideaal, want nu het is lekker lang houdbaar en is het geen probleem als ze onverwacht wél of niet mee eet, hier.
Ik moet er wel bij zeggen: als je het poeder met water mixt, dan ziet het er niet bepaald lekker uit en de geur is ook niet echt aantrekkelijk. Maar na een half uur opstijven in de koelkast, dan vorm je er worstjes of balletjes, burgers of schnitzels van en na het bakken heb je een vleesvervanger die er lekker uitziet, goed smaakt en een geweldige consistentie heeft. En het is heel makkelijk: het maakt niet uit welke mix je gebruikt, de verhouding is altijd hetzelfde: per gram van het poeder gebruik je 2 keer zoveel water. Dus 30 gram poeder maak je aan met 60 gram water. Of 100 gram poeder met 200 gram water. Ik ga uit van het gewicht dat ik ongeveer van een vlees-vervanger zou willen hebben, en dan zorg ik dat dat een veelvoud van drie is. Voor één persoon bijvoorbeeld 90 gram. Dan heb ik dus 30 gram poeder nodig en 60 gram water.
Voor dit recept heb ik de mix voor vegan worstjes met tuinkruiden gebruikt, en daar heb ik balletjes van gedraaid. Maar ik had ook een andere mix kunnen gebruiken, hoor. De juiste vorm ervan maken, dat vind ik eigenlijk het vervelendste: het mengsel is enorm plakkerig, namelijk. En ik hou eigenlijk niet zo van vieze handen. Maar als je van tevoren (en tussendoor) je handen een beetje nat maakt, dan gaat het wel. Mocht je daar nou geen zin in hebben: je kúnt dit gerecht ook maken met gewone kant&klare vegetarische balletjes, natuurlijk.

Ingrediënten
300 gram farfalle (vlinderpasta)
70 gram instant poeder voor vegan worstjes (“watervlees”)
1 stronk broccoli
1 courgette
3 rode uien
2 blikken gepelde tomaten
1 eetlepel venkelzaad
1/2 theelepel chilivlokken
100 gram parmezaanse kaas + extra om te bestrooien
olie, zout, peper

Bereiding
Bereid de instant vleesvervanger-mix volgens de aanwijzing op de verpakking. In mijn geval was dat: mix 70 gram instant poeder met 140 ml koud water. Roer goed door en zet dan een half uur in de koelkast. Neem na een half uur het mengsel uit de koelkast en vorm er balletjes van, ongeveer zo groot als soepballetjes. Maak je handen even nat, dan plakt het mengsel niet zo aan je handen. Snij de stronk van de broccoli. Verdeel de kop van broccoli in kleine roosjes. Snij de stugge stukken en eventuele blaadjes van de stronk en snij de stronk in kleine blokjes. Hou de blokjes van de stronk en de roosjes apart. Snij de courgette in kleine blokjes. Pel de uien en snij ze fijn.
Verhit een flinke scheut olie in een braadpan. Bak de balletjes rondom bruin in de olie.

Als de balletjes bruin beginnen te worden, bak dan de ui mee, en voeg het venkelzaad en de chilivlokken toe.
Voeg de broccolistengel-blokjes en de courgette blokjes toe en bak even mee.

Voeg daarna de gepelde tomaten uit blik toe en druk de tomaten stuk met een pollepel. Laat de saus zachtjes pruttelen.
Kook intussen de farfalle in ruim kokend water met zout. Giet af, maar vang het kookvocht op.

Voeg de laatste 5 minuten de broccoliroosjes toe, samen met een 1 of 2 soeplepels van het kookvocht van de pasta. Laat de broccoliroosjes gaar worden.
Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Roer de farfalle door de saus. Roer drie-kwart van de parmezaanse kaas door de farfalle.

Bestrooi voor het opdienen met nog wat parmezaan.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Lasagne met instant vegan gehakt

Vietnamese loempia’s met vegetarisch gehakt

Farfalle met bimi en worstjes

Farfalle met ricotta en pancetta

Vegan roompasta met courgette, erwten en munt

Pasta met walnotensaus

One-pot fusilli met broccoli en kaas uit de hooikist

Plaatpizza met balletjes en broccoli

Broccolitaart met camembert en cashewnoten

Penne Carbonara met courgette van Jamie

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *