Kleurige stamppot met gyrosreepjes

door | 15 nov 2020 | aardappel, avondeten, hoofdgerecht, recept, stamppot, varken, vegetarisch, vlees

Zoonlief heeft weer helemaal de smaak te pakken van Pokémon Go. Het was vandaag Community Day, wat betekent dat er een paar uur lang een speciale versie van één bepaalde Pokémon te vangen is. Hij had afgesproken met een vriendje op de Campus (daar zijn veel Pokestops en dus ook veel Pokémons) en ze zijn een paar uur lekker buiten geweest. Ik ben daar erg blij mee: normaal is hij niet naar buiten te branden…
Lone heeft aan een verslag gewerkt. En ik? Ik deed een beetje van dit en een beetje van dat: een afwasje, een wasje, konijnenkooi verschonen, verslag nakijken, koken. En voor ik er erg in had was het al weer etenstijd.
Vanavond aten we deze stamppot. Ik heb een flinke pan gemaakt, zodat dochterlief er een flinke portie van mee kon nemen naar Enschede. Het zag er niet zo aantrekkelijk uit. Op de foto in De Stamppot Bijbel zag het er een stuk mooier uit. Maar het was wél lekker. Voor dochterlief had ik vegetarische gyrosreepjes. En voor Edwin, Free en mijzelf had ik varkens gyros reepjes.

Ingrediënten (voor ongeveer 6 personen)
2 kilo aardappels
1 rode kool
4 winterpenen
1/2 Chinese kool
100 gram blanke rozijnen
2 theelepels gemalen komijn
1 glas appelsap
1 klontje boter (25 gram)
peper, zout, olie
1 pak vegetarische gyrosreepjes
1 pak gyrosreepjes (varkensvlees, 300 gram)

Bereiding
Schil de winterpenen en rasp ze op een grove rasp. Snij de rode kool doormidden, verwijder de harde kern en snij de rode kool in dunne reepjes. Snij de stronk uit de Chinese kool en snij de Chinese kool in dunne reepjes.
Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Spoel ze om en doe ze in een pan met water. Strooi er wat zout bij en breng aan de kook. Laat de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar koken en giet ze dan af.
Terwijl de aardappels koken: verhit een scheutje olie in een wokpan. Roerbak hierin de rode kool reepjes en de geraspte wortel met de komijnpoeder voor ongeveer 5-10 minuten. Giet dan de appelsap in de wokpan en roer de rozijnen erdoor. Laat nog ongeveer 10 minuten stoven.

Stamp de gare aardappels met het klontje boter tot een smeuïge puree. Schep de rode kool met wortel en rozijnen met een schuimspaan uit de wok en roer die door de aardappelpuree. Roer vervolgens de reepjes Chinese kool erdoor. Als de stamppot te stevig is, voeg dan nog wat van het kookvocht uit de wok toe.

Verhit in twee koekenpannen een scheutje olie en bak daarin de gyrosreepjes en de vegetarische gyrosreepjes gaar en bruin.

Breng de stamppot op smaak met zout en peper. Schep een flinke schep stamppot op en schep er wat (al-dan-niet vegetarische) gyrosreepjes over heen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Stamppot rauw witlof met kaas-uien krokantje

Kaasomelet met spinaziestamppot

Witlofstamppot met camembert, walnoten en vijgen

Bietjesstamppot met uien-jus en een schnitzel

Spruitjesstamppot met shoarma en kerrie-appeltjes

Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Andijviestamp met kaaskletskoppen

Paksoistamppot met cashewnoten

Zoete aardappelstamppot met rucola en zongedroogde tomaatjes

Stamppot met kapsalon

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *