Pffff, ik hou ’t maar een beetje kort, vandaag. Het was vandaag weer “zo’n dag”. Zoonlief zat een beetje in een ritme van holladiejee-vakantie-steeds-later-opstaan-en-steeds-later-naar-bed. En vannacht zat hij, toen ik om 4:20 toevallig even wakker werd, gewoon nog doodleuk YouTube-filmpjes te kijken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb ‘m vanmorgen om 8 uur wakker gemaakt en uit zijn bed getrommeld. We hebben ‘m de hele dag wakker gehouden. En ook nog een poging gedaan om ‘m aan zijn huiswerk te krijgen. Hij ligt inmiddels heerlijk te slapen. Ik heb het net nog even gecheckt. En ik maak even mijn blogje af en dan kruip ik ook onder de wol. Morgen weer vroeg op: terug in het ritme… We hadden wel lekker eten: deze asperge risotto met asperges en een gepocheerd eitje. En hamreepjes voor manlief en zoonlief en halloumi voor dochterlief en mijzelf. Heerlijk! Geniet-momentje!

Risotto met asperges

Asperges: het wite goud! Heerljik met een smeuïge risotto, gemaakt met het kookvocht van de asperges. Lekker met hamreepjes of halloumiblokjes en een gepocheerd eitje.

 • 1 kilo Asperges
 • 350 gram Risottorijst
 • 4 Eieren
 • 150 gram Beenham reepjes
 • 225 gram Halloumi
 • 1 Ui
 • 2 stengels Bleekselderij
 • 2 Bouillontabletten ((groentebouillon))
 • 90 gram Parmezaansen kaas
 • 150 ml Witte wijn
 • 30 gram Boter
 • 1 eetlepel Witte wijnazijn
 • Olijfolie
 • Peper, zout
 1. Zet alle ingrediënten klaar.

 2. Schil de asperges met een dunschiller en knak het onderste, houtige deel van de onderkant af. Doe de schillen en de onderkantjes in één pan en de geschilde asperges in een andere pan. Giet anderhalve liter water bij de schillen en onderkantjes en breng die aan de kook. Kook even door en neem dan de pan van het vuur. Giet een liter van dit kookvocht in een maatbeker en los daarin de bouillontabletten op. Snij 1 of 2 asperges in kleine stukjes en doe die bij de hele asperges in de pan.

 3. Pel en snipper de ui. Was de stengels bleekselderij en snij in de lengte een aantal maal door. Snij de bleekselderij vervolgens in kleine stukjes. Verhit 2 eetlepels olie in een wokpan en laat daar de boter in smelten. Bak daarin, op middelhoog vuur, de ui en bleekselderij aan. Als de ui glazig is, voeg dan de risottorijst toe. Bak de rijst mee tot de korrels aan de buitenkant glazig zijn. Blijf goed roeren!

 4. Blus af met de wijn en blijf roeren tot de wijn grotendeels is opgenomen. Voeg dan, beetje bij beetje (ongeveer een kopje per keer) de bouillon toe. Blijf goed roeren tot de bouillon is opgenomen door de rijst en giet er dan nog wat bouillon bij. Blijf dit herhalen tot de bouillon op is. Dit duurt een minuut of twintig. Neem dan de pan van het vuur.

 5. Kook intussen de asperges in ruim water gaar. Neem dan de pan van het vuur. Snij intusen ook de halloumi in blokjes. Verhit een paar eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de halloumi mooi bruin en knapperig.

 6. Breng een klein pannetje water aan de kook en roer daar de witte wijn azijn door. Hou het water tegen de kook aan, maar zorg dat het niet bubbelt. Breek een ei in een soeplepel. Hou de soeplepel in het kokende water en hou de lepel schuin, zodat een heel klein beetje van het kokende water bij het ei in de lepel loopt. Laat dan het ei voorzichtig in het pannetje glijden. Schep het ei met een schuimspaan uit het kokende water als het wit helemaal gestold is. Bewaar het ei zolang in een bakje warm water.

 7. Roer de geraspte parmezaanse kaas door de risotto. Laat de risotto een paar minuten rusten. Schep de kleine stukjes asperge uit de pan en roer die erdoor.

 8. Schep wat risotto op een bord en leg er ofwel een paar eetlepels hamreepjes op, ofwel een paar eetlepels gebakken halloumi-blokjes. Leg daar een paar asperges op en bovenop een gepocheerd eitje. Strooi er nog wat peper over.

 9. Eet smakelijk!

Hoofdgerecht
Hollands, Italiaans
asperge-risotto, risotto

Misschien vind je dit ook lekker?

Aspergerisotto

Asperges met citroen-roomfusilli

Asperges met chorizo en feta

Risotto bianco con pesto (met tomatensalade)

Pastinaakrisotto met prosciutto-roosjes

Schorseneren-knolselderij risotto

Risotto met venkel en gepofte tomaat

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *