Spaghetti met tonijn, citroen en rucola

door | 1 jul 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, oven, pasta, recept, snel, traybake, vegetarisch, vis, zowel vlees als vega

Ik had laatst mijn voorraadkast opgeruimd, he? Toen kwam ik er achter dat ik blijkbaar elke keer een nieuw pak spaghetti koop en openmaak en het restje terug leg in de voorraadkast. Ik had -zonder overdrijven!- wel 10 pakken met een restje spaghetti. Ik heb ze allemaal bij elkaar gezet en me voorgenomen de komende tijd eerst mijn voorraad op te eten, voor ik weer nieuwe koop. Ik heb er deze spaghetti met tonijn, citroen en rucola mee gemaakt. Omdat Lone geen vis lust, heb ik ook een vis-vrije spaghetti gemaakt. Gewoon met geroosterde snoeptomaatjes, rucola en parmezaanse kaas. Beide waren heerlijk! En als je nog wat over hebt: zet het restje gewoon de koelkast, want dat is de volgende dat heerlijk bij de lunch!
Nog even ere wie ere toekomt: dit recept-idee heb ik uit Nigellisima van Nigella Lawson.

Ingrediënten
500 gram spaghetti
2 blikjes tonijn in olie (200 gram)
1 citroen
1 bosje lente-ui
85 gram rucola
1 teen knoflook
1/2 theelepel chilivlokken
500 gram snoeptomaatjes
50 gram parmezaanse kaas
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Zet alle ingrediënten klaar. Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bekleed een bakplaat of braadslee (bijvoorbeeld met een siliconen bakmat of met bakpapier) en verdeel daar de snoeptomaatjes over. Sprenkel er olijfolie over en strooi er zout en peper over. Rooster de tomaatjes ongeveer een half uur in de voorverwarmde oven.

Giet de tonijn af, maar vang de tonijn-olie op. Rasp de schil van de citroen. Snij de citroen dan doormidden en pers het sap eruit. Doe de citroenrasp samen met het citroensap, de tonijn en de chilivlokken in een een mengkom. Pers de knoflook erboven uit. Snij de lente-uitjes in ringetjes. Roer alles met twee eetlepels van de tonijnolie door elkaar.

Kook de spaghetti gaar in een ruime pan kokend water met wat zout, volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet de pasta af, maar vang het kookvocht op. Schep ongeveer een vijfde van de spaghetti uit de pan en hou dat apart. Roer het tonijnmengsel met een kopje pasta-kookvocht door de pan met spaghetti.

Neem de geroosterde tomaatjes uit de oven. Doe de tomaatjes, met het vocht dat uit de tomaatjes komt, en de portie spaghetti die je apart gehouden hebt in een pan en roer goed door.

Roer drie-kwart van de rucola door de tonijn-spaghetti.

Roer ongeveer de helft van de parmezaanse kaas door de spaghetti met geroosterde tomaatjes. Gebruik de rest van de parmezaanse kaas en rucola om te garneren.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pasta met tonijn

 

Quiche met tonijn, sperziebonen en tomaatjes

Pasta met tonijn

Spaghetti met brie en snoeptomaatjes

Éénpanspasta

Spaghetti met Marmite van Nigella

Nigella’s citroen-room pasta

Spaghetti Carbonara

Freddie’s zalmroomsaus

Freddie’s ovenschotel met pasta en tonijn

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *