Tomatenrisotto

door | 10 dec 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, recept, rijst, vegetarisch

Nou, nou, poeh, poeh. We hebben weer een toetsweek overleefd. De tweede van dit jaar. Bij de eerste was de insteek: eigen verantwoordelijkheid. Dat was qua cijfers niet zo’n succes. Dit keer was het idee dat als hij maar zou weten waar hij het voor doet (om over te gaan zodat hij naar de koksschool kan), dat hij dan wel de motivatie zou kunnen opbrengen om zijn best te doen. Helaas kwam die motivatie nog niet helemaal vanzelf. Maar met wat aansporing en er naast zitten en mee lezen en mee leren heeft hij er toch nog wat aan gedaan.
Deze risotto hebben we samen gekookt: Free en ik. Hij heeft de tomaatjes gesneden met het koksmes dat hij voor Sinterklaas heeft gehad. Die is loei-scherp. Dit weekend staat er een online “Knife Skills” workshop voor hem op ’t programma. Dan kan hij leren hoe hij verantwoord met messen om moet gaan. Zelf doe ik niet mee met de workshop, maar ik blijf er wel bij in de keuken. Dat moet ook wel: als de deelnemer niet volwassen is, dan moet er een volwassene bij zijn. Om op te letten. En indien nodig vingers op te rapen en eerste hulp te verlenen, natuurlijk 😉
Het recept van deze tomaten risotto is uit ’t boek van Gordon Ramsay. Free’s grote voorbeeld.

Ingrediënten
300 gram risottorijst
500 gram cherrytomaten
1 kuipje mascarpone (250 gram)
50 gram Parmezaanse kaas
100 gram boter
1/2 bosje basilicum
2 bouillontabletten (kippenbouillon)
zout, peper, olijfolie

Bereiding
Breng ruim een liter water aan de kook. Los de bouillontabletten op in een liter kokend water. Snij de cherrytomaatjes door midden.

Verhit een scheutje olie in een wokpan en bak daarin de risottorijst aan, tot die glazig is. Blus af met een scheutje bouillon en roer goed door. Giet er steeds wat meer bouillon bij. Blijf roeren, totdat alle bouillon is opgenomen. Voeg indien nodig nog een scheutje kokend water toe als de risotto nog niet helemaal gaar is.

Verhit intussen de boter in een koekenpan en bak daarin de cherrytomaten aan. Laat ze zachtjes pruttelen tot de tomaatjes uit elkaar vallen. Maal de tomaatjes door een passeerzeef (of als je die niet hebt: wrijf ze met een pollepel door een zeef).

Roer de gepureerde tomaten door de risotto. Roer ook de mascarpone en de Parmezaanse kaas erdoor. Hak de helft van de basilicumblaadjes fijn en roer die door de risotto. Neem dan de pan van het vuur en laat een paar minuten staan.

Roer dan nog één keer door en schep dan de risotto op een bord. Garneer met een paar blaadjes basilicum en evt een doorgesneden cherry tomaatje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Risotto met gepofte tomaten

Risotto met venkel en gepofte tomaat

Pastinaakrisotto met prosciutto-roosjes

Risotto met pompoen en bitterkoekjes

Risotto met paddestoelen

Risotto met pompoen

Risotto bianco con pesto (met tomatensalade)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *