Stoofvlees met zoete aardappels

door | 4 mei 2022 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, recept, rund, saus, slowcooker, stoofschotel, vlees

Het is misschien niet echt weer voor stoofvlees, maar ik hou er gewoon van. En het is ook zo lekker makkelijk klaarmaken. Deze helemaal. Bij andere stoofschotels moet je nog wel eens eerst het vlees aanbraden, maar dat is hier niet het geval. Misschien is het een beetje valsspelen, met een pakje uiensoep, maar als je niet perse heel erg tegen koken met pakjes en zakjes bent, dan is dit een enorme aanrader. Ik heb het stoofvlees lekker langzaam laten gaar stoven op de ouderwetse hooikist manier, maar dan in bed in plaats van in de hooikist. Ik zweer tegenwoordig bij het gaarstoven in bed. Op die manier gebruik je zo min mogelijk energie: heerlijk mals stoofvlees (en gare zoete aardappels) en toch staat het bij elkaar net een half uurtje op. En je hoeft er maar eens in de zoveel uur naar om te kijken. Maar je kunt deze runderstoof natuurlijk ook in een slowcooker maken. Of gewoon in een braadpan, natuurlijk, als je niet zo heel veel tijd hebt.
Nog even de credits: het recept-idee, met die uiensoep en zoete aardappels, heb ik uit het boekje 500 Stoof- & ovenschotels van Rebecca Baugniet.

Ingrediënten
700 gram riblappen
1 kilo zoet aardappels
1 zakje uiensoep
2 eetlepsl gembersiroop
1 eetlepel sojasaus
3 eetlepels bruine basterdsuiker
3 eetlepels bloem
Lekker met aardappelpuree of rijst

Bereiding
Roer het zakje uiensoep door 350 ml water. Roer de sojasaus, gembersiroop, en bruine basterdsuiker erdoor. Snij de riblappen in stukken en doe de stukken met het uiensoepmengsel in een pan.

Breng aan de kook en kook met de deksel op de pan een paar minuten zachtjes door. Pak de pan goed in in een handdoek en zet goed warm weg in bed voor ongeveer 3 uur.

Breng na drie uur de pan opnieuw aan de kook en kook een paar minuten door. Zet dan weer anderhalf tot twee uur goed ingepakt weg.
Schil intussen de zoete aardappels en snij in stukken.

Haal na anderhalf tot twee uur de pan weer tevoorschijn en voeg de zoete aardappels toe. Breng aan kook en laat een paar minuten zachtjes doorkoken.
Zet dan de pan -voor de laatste keer- goed warm ingepakt weg voor ongeveer 45 minuten.
Bereid intussen de aardappelpuree of rijst.
Als na drie kwartier de zoete aardappels ook gaar zijn, dan kun je de saus was indikken. Meng de bloem met ongeveer 50 ml water tot een glad papje en roer hiervan ongeveer een kwart door de saus. Kook een paar minuten zachtjes door tot de saus gebonden is. Herhaal dit tot de saus de gewenste dikte heeft.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Runderstoof met abrikozen

Chinees stoofvlees

Friet stoofvlees

Vietnamese runderstoof

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Sukadelappen in port-kaneelsaus uit de slowcooker

Stoofvlees met walnoten en granaatappel

Stoofvlees met een Mexicaans tintje

Stoofvlees met Beerenburg-cola

Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *