Beef stroganoff a la Queen

door | 20 sep 2022 | avondeten, hoofdgerecht, recept, rijst, rund, saus, snel, vlees

Dit gerecht wilde ik eigenlijk op 5 september maken: de verjaardag van Freddie Mercury. Die dag kook ik vaak iets uit het kookboek van Peter Freestone, de kok en personal assistent van Freddie Mercury. Maar 5 september kreeg mijn moeder een beroerte en vertrok ik vrij halsoverkop naar Leimuiden. Een week later, toen ik weer thuis was, heb ik het alsnog gemaakt. En inmiddels zijn we alweer ruim een week verder en nu kom ik er pas aan toe om het op mijn blog te zetten. Het is een beetje hollen-vliegen-rennen op ’t moment…
Freddie’s kok maakte dit altijd als de band bij elkaar kwam, schrijft hij erbij. Ik neem aan dat Brian, de gitarist, toen nog geen vegetariër was.
Ik heb het recept uit mijn Freddie-kookboek als basis gebruikt, maar heb de verhoudingen een beetje veranderd: ik heb wat minder vlees en wat meer champignons gebruikt. En in het oorspronkelijke recept stond “double cream”, daar heb ik creme fraiche voor gebruikt. Slagroom of kookroom kon misschien ook, maar ik dacht dat de saus daar misschien te dun van zou worden.
Het is eigenlijk hartstikke makkelijk om te maken, en toch súper lekker. Voor erbij had ik rijst en ik heb er een eenvoudige groene salade met honing-mosterd dressing bij gemaakt. Maar je kunt het natuurlijk ook met frietjes of aardappels of zelfs stokbrood en andere groenten eten.

Ingrediënten
300 gram biefstuk reepjes
1 bakje champignons (250 gram)
1 bekertje creme fraiche (200 ml)
1 klontje boter (25 gram)
2 sjalotjes
1/2 theelepel cayenne peper
1 zakje sla
2 eetlepels witte wijnazijn
4 eetlepels olijfolie
2 theelepels honing
2 theelepels mosterd
zout, peper
rijst

Bereiding
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Pel en snipper de sjalotten. Veeg indien nodig de champignons schoon met een borsteltje en snij ze in plakken.
Doe de olijfolie, witte wijnazijn, honing, mosterd en een kwart van de uitjes in een hoge maatbeker en mix er met de staafmixer een gladde dressing van. Proef even en breng op smaak met zout en peper.

Verhit de boter in een wok- of koekenpan en fruit daarin de rest van de gesnipperde ui. Als de ui zacht is, voeg dan de champignonplakjes aan de pan toe. Strooi er wat zout en peper over en bak tot de champignons zacht zijn geworden. Schep dan de uitjes en champignons voordat ze donker worden uit de pan. Hou even apart. Zet het vuur iets hoger en bak de biefstukreepjes snel gaar.
Voeg het champignon-mengsel weer toe, strooi de cayennepeper erover en roer de creme fraiche erdoor. Proef even en breng indien nodig op smaak met zout en peper.

Maak de sla aan met de honing-mosterd dressing.
Vet een klein schaaltje in met wat olie en schep daar rijst in. Druk goed aan en draai om op een bord. Schep er wat biefstuk-stroganoff saus naast. Schep er wat sla bij.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?

Freddie Mercury’s Champignons

Freddie’s “Fish Wellington”

Freddie’s ovenschotel met pasta en tonijn

Freddie Mercury’s kip-kerrie-salade

Freddie Mercury’s kip pastei

Freddie’s zalmroomsaus

Pannenkoeken met champignons en gorgonzola

Sweet Chilli Champignons

Spruiten met champignons en spekjes in roomsaus

Champignonsoep

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *