Marokkaanse kipstoof met ingemaakte citroen

door | 25 jan 2023 | avondeten, hoofdgerecht, kip, recept, stoofschotel, vegetarisch, vlees, zowel vlees als vega

Ik had jullie een recept met ingemaakte citroen beloofd, hè? Nou, bij deze: een Marokkaanse kipstoof! Ik heb zowel een vlees als vegetarische versie gemaakt. En eerlijk gezegd was die met vegetarische kipfilet eigenlijk nog lekkerder dan de gewone kip-versie. Zelf vond ik het eten erg lekker, maar de fam was er wat minder enthousiast over. Ik verwachtte het al wel een beetje, hoor. Ze houden alledrie niet van olijven en de kinderen zijn niet echt dol op “zuur”. Lone heeft een klein hapje van de ingemaakte citroen geproefd en heeft de rest (van de citroen) laten liggen. Free heeft dapper een hele part citroen op. Zo’n hele part, dat is ook eigenlijk wel een beetje veel van het goede, maar een stukje bij een stukje (vega) kip is echt heerlijk. Misschien dat ik een volgende keer de citroen in wat kleinere stukken of reepjes snij, voor ik ‘m aan de stoof toevoeg. Je hoeft trouwens -logisch natuurlijk- bijna geen zout toe te voegen, want met de gepekelde citroen en de olijven voeg je natuurlijk al zout toe. Proef gewoon even om te bepalen of er nog zout of peper bij moet. Oh, en ik zou willen aanraden om de stoof met kippendij te maken, in plaats van kipfilet. Kippendij wordt minder snel droog dan kipfilet. Ik heb het niet gebruikt omdat Edwin het niet lust, anders zou ik altijd kippendij in plaats van filet gebruiken.
Nog even de credits: dit receptidee komt uit het kookboek #HBVDSK – Handboek Voor De Studenten Kok [en late leerlingen].

Ingrediënten
2 kipfilets of kippendijen (zonder bot)
2 vegetarische kipfilets
100 gram zwarte olijven
2 ingelegde citroenen (in parten)
2 rode uien
1 bol knoflook
1 theelepel komijnzaad
1/2 bosje koriander
parelcouscous
1 handje cranberry’s
een paar takjes munt
zout, peper, olijfolie

Bereiding
Pel de uien en snij ze in parten. Pel de knoflook tenen. Hak twee tenen knoflook fijn, de andere tenen hou je gewoon heel. Plet de olijven, verwijder de pit en scheur het vruchtvlees in stukken. Snij de kipfilets en de vegetarische kipfilets in stukken.

Verhit in twee braadpannen een paar eetlepels olie en bak in de ene pan de vegetarische kip en in de andere de gewone kip. Als de kipstukken rondom bruin zijn, voeg dan het komijnzaad, de ui, de knoflook en de olijven toe. Voeg 200 ml kokend water en de ingemaakte citroen toe. Breng aan de kook en laat met de deksel op een kiertje op de pan een half uur gaar sudderen.
Doe de laatste tien minuten de deksel van de pan, zodat de saus een beetje indikt.
Kook intussen de (parel)couscous volgens de aanwijzing op de verpakking. Giet af als de couscous gaar is en roer er dan de cranberries en wat fijngesneden munt door.
Proef de kipstoof en breng indien nodig op smaak met zout en peper.
Bestrooi voor het serveren met wat gehakte koriander.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Ingemaakte citroen

Marokkaanse runderstoof met pruimen uit de slowcooker

Marokkaanse groenteschotel

Harira (Marokkaanse soep)

Stoofvlees met walnoten en granaatappel

Deconstructed kippastei

Kip met roerbakgroenten en perzik in sweet chillisaus

Kipcurry met rode grapefruit

Traybake met mosterdkip en mandarijn

2 Reacties

 1. Mayke

  Beste, geen wonder dat de restvan de familie de citroen niet lekker vond. Ik zie datje hele parten citroen hebt gebruikt. Bij ingemaakte citroenen is het de bedoeling datje alleen de schil gebruikt, en dan ook nog heel fijngesneden. Het vruchtvlees gebruik je niet.

  Antwoord
  • Elleny

   Dank voor de tip! Het leek me al een goed idee om de citroen de volgende keer in stukken te snijden, maar ik wist niet dat je het vruchtvlees niet gebruikt. Weer wat geleerd…
   Groetjes, Elleny

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *