Amandel-eierkoeken met kardemom

door | 9 feb 2021 | koek, oven, recept, tussendoortje, zoet

Gisteravond kregen we te horen dat manlief positief is getest op Corona. Hij heeft -tot nu toe, iig- gelukkig alleen milde klachten. En dus is het vooral Gedoe. Vandaag heeft de GGD gebeld voor het bron- en contactonderzoek en zijn Lone, Free en ik getest. Over vijf dagen krijgen we nog een keer een test en als beide negatief zijn, dan zouden wij weer uit quarantaine mogen. En als manlief tegen die tijd 24 uur klachtenvrij is, dan mag hij ook weer uit isolatie. Tot die tijd zit hij in onze slaapkamer, heeft hij zijn eigen toilet, breng ik een paar keer per dag met mondkapje wat eten en drinken naar hem en slaap ik op zolder.
Ik hoop maar dat mijn test negatief is, want afgelopen weekend ben ik bij mijn moeder geweest om haar auto terug te brengen. Die had ik zolang geleend, omdat zij met haar arm toch niet kon rijden. Maar nu haar arm weer grotendeels hersteld is en ze binnenkort natuurlijk naar een vaccinatie-locatie moet kunnen, leek het me verstandig om ‘m terug te brengen. Toen ik daar was, heb ik een trommel met (deze) zelfgebakken koeken naar mam’s hulp gebracht, omdat zij een rok van me had gemaakt die stuk was. En een kookboek naar een vriendin van mijn moeder, om gezellig samen met haar kleindochter te kokkerellen. Én ik ben met OV terug naar huis gegaan. Ik moet er niet aan denken dat ik toen besmettelijk was…
Deze koeken zijn niet de klassieke, knapperige zoete koekjes. Ze zijn niet te zoet met een vleug amandel en kardemom. En ze zijn zacht en bros in plaats van knapperig. Een beetje eierkoek-achtig.

Ingrediënten
250 gram boter (op kamertemperatuur)
100 gram suiker
3 eieren
250 gram bloem
150 gram amandelmeel
2 theelepels kardemom
2 theelepels baking soda
gesnipperde amandelen

Bereiding
Doe de boter met de suiker en 2 eieren in de standmixer en klop tot een romig mengsel. Voeg dan de bloem, het amandelmeel en de kardemompoeder en baking soda toe. Meng goed door tot een smeuïg deeg. Laat het deeg een half uur (of liever nog: een uur) rusten in de koelkast, verpakt in plastic folie.

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast, neem er plukjes deeg vanaf en vorm er ronde plakjes van. Leg de deegplakjes ver genoeg van elkaar op de bakplaat. Klop het laatste ei los en bestrijk de deegjes ermee. Strooi er wat amandelsnippers over.

Bak de koeken in 15-20 minuten tot ze mooi goudbruin en glanzend zijn. Laat de koeken afkoelen op een rekje.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Kerstkoekjes met amandelsnippers

Havermout-banaan koekjes

Glutenvrije appel-amandelcake

Havermoutkoekjes met sinaasappel en hazelnoot

“Melting Moments” koekjes

Jamkoekjes

Nutella koekjes

Cashewnotenkoekjes

Kokosmakronen

Chocolate chip cookies

Kletskoppen

Koekjes met abrikoos, gember en witte chocola

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *