OK, dus we zitten weer in een lockdown… Het valt me wel een beetje tegen, eerlijk gezegd. Ik had gehoopt dat we het dit jaar beter zouden doen, qua corona. Maar op zich vind ik het voor nu, met omikron in aantocht, ook wel een geruststelling. Ik hoop maar dat het op tijd was en dat we geen code zwart voor onze kiezen krijgen. Over kiezen gesproken: ik heb kiespijn. Hij deed al een tijdje af en toe een beetje pijn, maar toen ik laatst bij de tandarts was zijn er foto’s genomen en was er niks op te zien. Maar nu doet mijn kies hártstikke pijn… Ik hoop maar dat ik morgen bij de tandarts terecht kan.
Tussen de middag heb ik deze heerlijke soep gemaakt. Free vond het niet zo’n succes. “Hoe heb je deze soep kunnen bedénken???” vroeg hij. Maar zelf vond ik ‘m erg lekker. Uiteraard wel met de niet-zere kant van mijn mond gegeten. Anders was het niet te doen.
Ik had nog nooit boerenkoolsoep gemaakt. Wel spinaziesoep, maar nog nooit van boerenkool. Maar dat is dus hartstikke lekker! Aanrader!

Ingrediënten
250 gram boerenkool
500 gram aardappelen
150 gram gerookte spekreepjes
1 ui
25 gram boter
1 theelepel mosterd
3 theelepels bouillonpoeder
1 flinke eetlepel creme fraiche

Bereiding
Breng anderhalve liter water aan de kook. Smelt de boter in een grote pan. Voeg in één keer de boerenkool toe en smoor die op een laag pitje met de deksel op de pan tot de boerenkool geslonken is. Schil intussen de aardappels en snij in blokjes. Blus de boerenkool af met 1,2 liter kokend water en voeg de aardappelblokjes toe. Breng aan de kook en laat, met de deksel op de pan, zachtjes doorkoken tot de aardappels en boerenkool gaar zijn.

Bak intussen de spekreepjes uit in een koekenpan. Pel en snipper de ui en bak de gesnipperde ui mee met de spekreepjes.

Als de aardappels en boerenkool gaar zijn, pureer dan de soep met een staafmixer. Voeg indien nodig wat extra kokend water toe om de soep wat te verdunnen.

Roer de creme fraiche en mosterd door de soep en roer de spekreepjes met ui erdoor.
Proef de soep even en breng indien nodig verder op smaak met nog wat bouillonpoeder.

Eet smakelijk!

 

Missschien vind je dit ook lekker?

Boerenkoolstamppot met pastinaak (en worst)

Curry met aardappel, kikkererwten en boerenkool

Roergebakken boerenkool met taugé, spekjes en ketjap

Súper snelle courgettesoep

Spinaziesoep met kruiden roomkaas

Spinaziesoep met gevulde pasta

Rode linzensoep

Prei-witte bonensoep met kaaskletskoppen

Prei-aardappelsoep met rucola

Courgettesoep met kikkererwten en munt

Broccolisoep met smeerkaas