Burrito’s met Bayo bonenspread en kipfilet

door | 13 jan 2022 | avondeten, hoofdgerecht, kip, lunch, mexicaans, recept, salade, tortilla, vlees

Deze burrito’s zijn zálig. Echt een feestje om te eten. Het heeft echt álles, en elke hap is weer anders. Heerlijk pittig door de bonenspread. Ik ben zo blij dat ik die ontdekt heb in de supermarkt! Dat is echt mijn tip van de maand: check in je supermarkt in het Mexicaanse schap of ze die bonenspread hebben! De kipfilet heeft een subtiel rokerig smaakje, door de paprikapoeder. De rode kool maakt het lekker knapperig. De maissalsa is zoet én scherp, de tomatensalsa is fris en scherp, met knapperige stukjes rode paprika erdoor. En de zwarte bonen, avocado en kaas maken het allemaal af. En met al die kleuren is het ook nog eens een feest voor het oog. Ik heb dit keer kant&klare tortilla’s gebruikt, in plaats van zelf gebakken. Zelfgebakken tortilla’s zijn erg lekker, maar die zijn vaak wat kleiner en het oprollen gaat een stuk beter als je grote tortilla’s gebruikt. Dat oprollen is even een handigheidje, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt en ze goed strak oprolt, dan eet het wel zo makkelijk. En dan is elke hap echt een feestje!

Ingrediënten
6 tortilla’s (groot)
300 gram kipfilet reepjes
1 blik bayo bonenspread met chipotle en adobo
1/2 blikje mais
1/4 rode kool
3 tomaten
1 rode ui
1 avocado
1 rode + 1 gele paprika
1 bosje koriander
1 zak zwarte bonen (225 gram)
200 gram geraspte cheddar kaas
1 theelepel gedroogd salieblad
1 theelepel gemalen komijn
1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
olie, zout, peper

Bereiding
Snij de harde stronk uit de rode kool en snij deze in dunne reepjes. Doe in een kom en maal er wat zout over. Kneed even stevig door tot de kool iets minder stug aan gaat voelen.

Snij de tomaten in kleine blokjes. Pel en snipper de ui. Snij het blad van de koriander fijn. Snij de helft van de rode paprika in kleine blokjes. Meng tomaat, rode paprika, de helft van het gesnipperde uitje en het korianderblad goed door elkaar. Strooi er wat zout over en zet apart. Giet na verloop van tijd het vocht dat uit de tomaten is gekomen af.

Zet een kleine koekenpan op hoog vuur. Doe de maiskorrels (zonder olie) in de koekenpan en laat staan tot er wat maiskorrels gaan “poppen”. Schud dan de maiskorrels een beetje om en laat ze op hoog vuur staan, tot de korrels licht beginnen aan te branden. Neem dan de pan van het vuur. Snij de steeltjes van de koriander fijn. Roer de rest van het gesnipperde uitje en de koriandersteeltjes door de mais.

Doe de kipfilet reepjes in een mengkom en giet er een paar eetlepels olie over. Strooi het salieblad, de komijn en paprikapoeder erover. Meng goed, zodat alle kipfiletreepjes bedekt zijn met het olie-kruiden mengsel. Snij de andere helft van de rode paprika en de gele paprika in reepjes. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak daarin, op hoog vuur, de kipfiletreepjes rondom aan. Voeg dan de paprikareepjes toe en bak die mee op hoog vuur.

Warm de zwarte bonen even op in de magnetron (of in een pannetje, natuurlijk). Probeer ze zoveel mogelijk heel te houden. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit en de schil en snij in partjes. Prak de bonenspread even door elkaar. Pas op: ergens in het blik bonenspread zit een hele peper. Als je niet van súper heet eten houdt, dan kun je die er het beste uit halen.

Verwarm de tortilla’s volgens de aanwijzing op de verpakking (bijvoorbeeld in de magnetron). Leg een tortilla op je werkblad en besmeer met een paar flinke theelepels bonenspread. Leg er daarna wat rode kool salade, tomatensalsa, maissalsa, zwarte bonen, geraspte kaas, kip en avocado op.

Vouw de zijkanten naar binnen en rol de burrito zo strak mogelijk op. Dit gaat het beste door nadat je de beide zijkanten naar binnen hebt gevouwen, de helft van de tortilla die het dichtst bij je ligt over de vulling heen te leggen, onder de vulling te schuiven en de rol naar je toe strak te trekken. Scheur twee stukken alu-folie af en vouw die om de uiteinden van de burrito.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Mexican Streetfood Feast – Jamie Oliver Cookery School

Quesadilla plaattaart

Dürüm met pulled pork uit de slowcooker

Dürüm met omelet en spitskool

Burrito met cola-kip en kool-wortel-salade

Burrito’s

Chimichanga’s met kip

Taco’s van Kevin uit Texas

Pulled beef tortilla

Tortilla’s met speklapjes en ananas

Tortilla met krokante kip

Zelfgemaakte maistortilla’s met kip en gegrilde paprika

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *