Zelfgemaakte ravioli a la The Naked Chef

door | 4 aug 2020 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, pasta, recept, varken, vlees

Ik denk dat ik dit het áller-áller-áller-lekkerste eten allertijden vind: ravioli met prosciutto, zongedroogde tomaat, basilicum en mozzarella. Het is een recept van Jamie Oliver, uit zijn eerste boek “The Naked Chef”. De smaken passen zó goed bij elkaar: echt héérlijk gewoon! Het is even wat werk om de ravioli te maken, maar het is echt dubbel en dwars de moeite waard! En als je van koken houdt, dan is het geen straf om zelf pasta te maken, natuurlijk.
We aten wel een beetje laat, want ik was een beetje laat begonnen. Niet met het deeg, hoor, dat had ik vanmorgen al klaar gemaakt en dat heeft de hele dag in de koelkast liggen rusten. Vanmiddag ben ik met Lone wezen shoppen voor een jurkje voor de bruiloft die we komend weekend hebben. En eind van de middag ben ik nog even naar het park gegaan; daar heb ik lekker ruim anderhalf uur in de hangmat gelegen. Heerlijk relaxen! En weer helemaal opgeladen om lekker te kokkerellen…
Deze hoeveelheid deeg wat trouwens iets teveel voor deze hoeveelheid vulling. Maar van het resterende deeg heb ik tagliatelle (van die dunne repen) gemaakt. Lekker met gewoon wat parmezaanse kaas er over.

Ingrediënten
1 pond bloem + extra om te bestuiven
4 eieren
1 basilicum plantje
2 bollen mozzarella
100 gram parmezaanse kaas (geraspt)
1/2 potje zongedroogde tomaatjes (op olie)
12 plakken prosciutto
olijfolie
zout, peper

Bereiding
Doe de bloem met de eieren in keukenmachine. Zet de keukenmachine aan. Als het een kruimelig deeg begint te worden, voeg dan beetje bij beetje (ongeveer een eetlepel per keer) water toe. Wacht tot het water is opgenomen voor je er weer wat bij doet. Als het deeg een grote bal wordt, die mee gaat draaien met de deeghaak, dan is je deeg klaar. Kneed het deeg tot een bal, bestrooi met wat bloem en verpak in keukenfolie. Leg minstens een half uur, maar het liefst een paar uur in de koelkast.

Voor de vulling: knip de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Scheur de mozzarella in stukken. Knip een flinke handvol basilicumblaadjes in reepjes. Meng de zongedroogde tomaatjes, mozzarella, basilicum en 3/4 van de parmezaanse kaas door elkaar. Kneed tot een smeuiig mengsel. Knip de plakken prosciutto doormidden.

Pak steeds een plukje van het mozzarella-mengsel (ongeveer een volle theelepel) en vouw er een half plakje prosciutto eromheen.

Bestrooi je werkblad met bloem en haal het deeg uit de koelkast. Verdeel de bal deeg in vieren, rol de stukken in vier bolletjes en dek drie van de vier weer af met de keukenfolie. Druk één bol een beetje plat en haal die door de pastamachine, op de dikste stand. Vouw de deeglap in drieën en haal hem een kwart slag gedraaid weer door de pastamachine. Herhaal dit enkele keren. Bestuif tussendoor indien nodig je deeglap met wat bloem. Zet daarna de pastamachine steeds een tandje dunner en haal de deeglap er één of twee keer doorheen. Ik heb de pasta tot stand 5 uitgerold.

Bestuif de lap pasta goed met bloem voordat je ‘m op je werkblad legt. Maar voorzichtig met je raviolistempel -als je die hebt- afdrukken in het pastadeeg, zodat je weet hoe ver je de bolletjes vulling uit elkaar moet leggen. Leg de vulling bolletjes op de pasta, net iets naast het midden van de strook. Strijk met een vinger wat water om de vulling heen. Sla de lap pasta over de vulling heen. Duw met je vingers om het bolletje vulling heen, zodat je eventueel lucht uit de ravioli duwt en de pasta dicht drukt.

Als je een ravioli-stempel hebt: stamp de ravioli uit. Als je die niet hebt, dan kun je de ravioli natuurlijk ook gewoon los snijden met een scherp mes of een pizza roller. Bestuif de ravioli (royaal) met bloem, zodat ze niet aan elkaar gaan kleven.

Breng een grote pan met water met wat zout aan de kook. Kook de ravioli in porties gaar. Dat duurt (afhankelijk van hoe dik je pasta is) een minuut of vijf. Schep ze uit het kokende water en laat even uitlekken in een vergiet.

Leg de ravioli op een bord en sprenkel er wat olijfolie over. Maal er wat peper over en knip een paar blaadjes basilicum in reepjes. Strooi er een paar theelepels parmezaanse kaas over.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Pappardelle met prei-mascarponesaus

“Cavatelli ricci” met verse tomaten-paprikasaus

Pastasalade met basilicum-peterseliedressing

Parmezaan-pesto girasoli met groene groentensaus

Pasta met overheerlijke tomatensaus

Tortellini-spinazie ovenschotel

Goedgevulde minestronesoep van groene groenten

Penne Carbonara met courgette van Jamie

Tagliatelle met zalmroomsaus en roergebakken spinazie

Melanzane alla parmigiana

Spaghetti Carbonara

Nigella’s citroen-roompasta

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *