Vega FODMAP-arme moussaka

door | 2 okt 2021 | aardappel, avondeten, grieks, hoofdgerecht, kaas, oven, ovenschotel, recept, saus, vegetarisch

Vandaag aten we deze moussaka: FODMAP-arm en vegetarisch! Vandaag kwamen namelijk mijn beste vriendin San en haar vriend op bezoek. We hebben ons nieuwe appartement laten zien, en ze bleven gezellig eten. Omdat San last heeft van Prikkelbare Darm Syndroom én vegetarisch is, en ik haar niet iets wil voorzetten waar ze enorme buikpijn van krijgt, ben ik op zoek gegaan naar een FODMAP-arm recept. FODMAP is een afkorting voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Poyolen. En als je last hebt van PDS, dan kunnen deze koolhydraten en vezels buikpijn veroorzaken. Gelukkig stuurde San me een link naar een lijst van producten die wel en niet mogen. Het is niet heel intuitief, ofzo. Voor mij niet, in ieder geval.
Op een FODMAP-recepten site vond ik een recept voor moussaka: briljant, want aardappels mogen! En bijvoorbeeld lasagne (pasta) niet. Ik heb het gerecht vegetarisch gemaakt met Quorn. Want dat is FODMAP-proof. Lactose (melksuiker) mag ook niet, vandaar de lactose-vrije melk. Maar kaas mag dan weer wel, dat snap ik dan weer niet helemaal… Geen gluten, dus in plaats van gewone bloem heb ik boekweitmeel gebruikt. De bechamelsaus daarvan was even wennen: het bindt anders en de saus is wat grauwer dan gewone bechamelsaus. Maar al-met-al vond ik deze moussaka goed geslaagd! Hartstikke lekker!

Ingrediënten
1,2 kilo aardappelschijfjes
2 aubergines
2 bakjes quorn fijn-gehakt
2 bosuitjes
1 groot blikje tomatenpuree
50 ml witte wijn
2 theelepels oregano
2 laurierblaadjes
15 gram peterselie
50 gram boekweitmeel
50 gram kokosolie
1/2 liter lactosevrije melk
2 eieren (alleen de dooiers)
nootmuskaat (vers geraspt)
125 gram geraspte kaas
2 theelepels kaneel
2 theelepels suiker
olijfolie, zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Verhit een paar eetlepels olie in een pan en bak daarin het vegetarische gehakt aan. Snij de bosuitjes in ringetjes en bak die mee met het vegetarische gehakt. Voeg de tomatenpuree toe en roer goed door het vegetarische gehakt. Voeg de laurierblaadjes, oregano en kaneel toe. Knip de peterselie, inclusief steeltjes, fijn boven de pan. Giet de wijn en 3/4 liter water in de pan. Breng aan de kook en laat op een laag pitje zachtjes pruttelen en inkoken. Als de saus de juiste dikte heeft, breng dan de saus op smaak met de suiker en wat zout, peper.

Was de aubergine en snij in dunne plakjes. Verhit een koekenpan en bak daarin -steeds met een theelepel olie- de plakjes aubergine. Strooi op elk plakje een snufje zout. Neem de aubergineplakjes, als ze aan beide kanten bruin zijn, uit de pan en leg ze op een keukenpapiertje.
Smelt de kokosolie in een steelpan. Als de olie vloeiblaar is, roer dan de boekweitbloem er door heen. Roer tot een gladde roux en roer er dan steeds wat lactose-vrije melk door. Verwarm tot de bechamelsaus de juiste dikte heeft. Breng daarna op smaak met peper, zout en versgemalen nootmuskaat. Neem de pan van het vuur en laat iets afkoelen. Splits de eieren en roer de eier-dooiers door de bechamelsaus. (De eiwitten heb je niet nodig voor dit recept).

Tijd om de moussaka op te gaan bouwen. Vet een grote ovenschaal in met wat olie. Leg een laag aardappelschijfjes in de schaal en daarop een laag aubergineplakjes. Schep er ongeveer de helft van de tomatensaus over en leg er weer een laagje aardappelschijfjes en aubergineplakjes over. Schep de rest van de saus erover en daarop weer een laagje aardappelplakjes.

Giet de bechamelsaus over de aardappelschijfjes en strooi daar de geraspte kaas over.

Bak de moussaka ongeveer 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Lekker met een Griekse salade.

Eet smakelijk!

Misschien vind je dit ook lekker?
>>> let op: onderstaande recepten zijn niét FODMAP-arm <<<

Overheerlijke moussaka

Vegetarische moussaka (met linzen)

Griekse gehaktballetjes in tomatensaus

Pastitio – Griekse pasta ovenschotel

Feta taart

Griekse gevulde courgettes

Stifado – Grieks stoofvlees met sjalotten

Lasagne met Quorn, puntpaprika en mascarpone

Andijvie met Quorn

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *