Chimichanga’s met lupinebonen

door | 27 feb 2022 | avondeten, eenpansgerecht, hoofdgerecht, kaas, lunch, oven, recept, snel, tortilla, vegetarisch

Een tijdje terug (ja, sorry, nu ik niet zo vaak meer blog is bijna alles “een tijdje terug”) kwam ik op Facebook een aankondiging tegen van een online event over Lupine bonen, dat georganiseerd werd op wereldpeulvruchtendag (10 februari). Kennen jullie dat, lupine? Ik had er wel eens van gehoord, maar had er nog nooit mee gekookt. Maar ik vind het altijd leuk om nieuwe ingrediënten uit te proberen, dus heb ik me ingeschreven. Bleek het georganiseerd te zijn door de moeder van een vriendje van Free. Wat is de wereld toch klein. En Wageningen helemaal! De lupineboon is -heel simpel gezegd- terug van weggeweest en wordt in Nederland geteeld. Die nieuwe, gouwe ouwe boon, die wilde ik wel proberen, natuurlijk. Helaas kon ik ze niet online met mijn boodschappen bestellen, maar in de supermarkt kon ik ze wel vinden in het biologische schap!
De bonen ruiken, bij het openmaken van het potje, net zoiets als bruine bonen. De boontjes zijn prachtig goud-geel, ze zijn middelgroot en ze lijken een beetje op een kruising tussen maiskorrels en kikkererwten. Ze hebben een lekkere beet: minder stug dan kikkererwten, maar steviger dan andere bonen uit een potje. En ze hebben een eigen smaakje met een licht-bittere nasmaak.
Als eerste gerecht (er volgen er meer; omdat ik ze niet kon laten bezorgen heb ik meteen vier potjes gekocht) heb ik er deze chimichanga’s mee gemaakt, gevuld met een heerlijke salade van lupinebonen, mais, paprika, lente-ui, cremefraiche, peterselie en kaas. Die salade zou je ook zo kunnen eten, maar ik heb het in tortilla’s even opgepiept. Héérlijk! Al zeg ik het zelf. En geen nood als je er nog een paar overhoudt: de volgende dag zijn ze zowel koud als warm ook heerlijk als lunch!
Even voor de goede orde: dit is geen gesponsord blogje. Ik heb me op eigen initiatief ingeschreven voor dat online event en ik heb gewoon zelf mijn potjes lupine gekocht en betaald.

Ingrediënten
8 grote tarwetortilla’s
1 potje lupine bonen
1/2 blikje mais
3 lente-uitjes
3 paprika’s (liefst geel en rood)
1 bosje peterselie
125 gram creme fraiche
200 gram jong-belegen kaas
peper, zout
1 ei (om te bestrijken)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Snij de lente-uitjes in ringetjes. Doe de ringetjes samen met de cremefraiche en fijngesneden peterselie in een mengkom en roer goed door. Breng op smaak met zout en peper. Roer goed door.

Snij de kaas in kleine blokjes. Was de paprika’s, verwijder de zaadlijsten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Laat de lupine boontjes en de mais uitlekken en doe ze samen met de paprikablokjes en kaasblokjes bij het cremefraiche-mengsel in een mengkom. Roer goed door.

Leg een tortilla op een bord en schep er (tip: met een schuimspaan, zodat je evt overtollig vocht weg kunt laten lopen) een flinke schep van het lupine-mengsel midden op de tortilla.

Vouw de zijkanten over de vulling en vouw vervolgens de onder- en bovenkant erover, zodat er een rechthoekig rolletje ontstaat. Klop het ei los en plak het pakketje dicht met het losgeklopte ei. Leg de chimichanga’s met de dichtgevouwen kant naar beneden op bakpapier op een bakplaat en bestrijk de bovenkant van de chimichanga’s ook met losgeklopt ei.

Zet de chimichanga’s in de oven en bak ze in ongeveer 25 minuten mooi goudbruin en licht knapperig.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Chimichanga’s met linzen en mais

Tortilla met mais, avocado en kiemgroente

Open quesadilla’s

Quesadilla’s met vegetarisch gehakt en avocado en mais-tomatensoep

Rood-geel-groen-salade

Pronkbonen in pittige pompoen-pastinaak puree

Bonenstoof met chipotlesaus en ananas

Drie-bonen-salade

Bonenschotel met Bugles

Bonengoulash

2 Reacties

 1. Mevrouw Niekje

  Leuk! Ik eet graag peulvruchten en ken er best veel, maar deze nog niet. Ik ga ze ook een proberen, eerst kijken of ik ze kan vinden!
  Ben je al helemaal geïnstalleerd in het nieuwe huis?

  Antwoord
  • Elleny

   Nou, nog niet helemaal gesetteld. Er moet nog wel het een en ander gedaan worden (en dan moet elke keer de boel weer overhoop…), maar het begint erop te lijken. 🙂
   Leuk he: nieuwe bonen? Ze zijn nog niet overal te koop. Ik vond ze bij AH, in het schap van het merk “Smaakt”.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *