Free’s PWS: Hoe word ik een chef-kok?

door | 10 mrt 2023 | geen categorie

Gisteren moest Free de presentatie houden voor zijn profielwerkstuk. Het onderwerp was voor alle leerlingen: “Hoe word ik…?” En daar moesten ze dan het beroep van hun keuze invullen. Voor Free werd het: Hoe word ik een chef kok?
Er moest uiteraard ook een verslag geschreven worden. Daar was hij wat minder enthousiast over. Hij wíst namelijk al hoe hij chef-kok moet worden, dus hij vond het maar onzin dat hij daar onderzoek naar moest doen en ook nog een verslag over moest schrijven. De presentatie, daar had hij wél zin in. Hij zou hapjes meenemen. Want hoe kun je nou beter laten zien dat je een chef-kok wilt worden dan door lekkere hapjes mee te nemen?
Qua logistiek was het nog wel even een uitdaging. We hadden erop gerekend dat hij ’s ochtends nog een paar uur de tijd zou hebben om de hapjes te maken, maar hij moest toch de hele ochtend nog op school zijn en hij had vanaf kwart voor twaalf maar een half uur de tijd om zijn presentatie-tafel klaar te zetten. Dus hebben we zijn hapjes zo veel mogelijk de avond van tevoren voorbereid en ’s ochtends vroeg af gemaakt. En om kwart voor twaalf stond ik met de auto met zijn spullen op de parkeerplaats van school. Vanaf kwart over twaalf moesten ze presentaties geven voor medeleerlingen en docenten. En vanaf kwart over één mochten de ouders ook naar de presentaties komen kijken. Tegen die tijd was er al flink gesmikkeld van de hapjes: van de aardbeien was er zelfs nog maar eentje over.

Zijn presentatie ging heel goed: hij vertelde welke opleiding je moet doen om chef-kok te worden, wat het inhoudt om chef-kok te zijn en waarom chef-kok bij hem past. Hij houdt -net als ik- van koken en eten. Daarna had hij een productkennis quiz. Dat hebben we ook een paar keer op open dagen van de koksopleiding gedaan en dat was heel leuk. Mochten jullie ook je productkennis willen testen? Hieronder de twaalf producten. De antwoorden vind je helemaal onderaan, dit blogje (onder de “misschien vind je dit ook lekker” suggesties).

En daarna mocht zijn publiek van de hapjes proeven. De hapjes mochten natuurlijk niet bederfelijk zijn, en moesten koud geserveerd kunnen worden. Dus hapjes met vlees of bijvoorbeeld bladerdeeghapjes vielen af.

Het eerste hapje was een schijfje appel (geweekt in sprite, tegen het verkleuren), met daarop een salade met appel, bleekselderij en pecannoten, met een peperige kwark-dressing. Met een pecannoot boven op. Daarnaast een bolletje  van roomkaas en mascarpone, door fijngeknipte bieslook gerold, met een viooltje (ook eetbaar!) er op.

Daarnaast een plakje komkommer met daarop een lepeltje geitenkaas-bieten-spread, met een stukje peer (weer geweekt in sprite, tegen verkleuren) en een gezouten cashewnoot.
Als vierde hapje Free’s eigen favoriet: een caprese spiesje: een cherrytomaatje, een bolletje mozzarella en een blaadje basilicum.

De favoriet onder de leerlingen, vooral de dames, was de aardbei met pure chocolade en een snufje chilipoeder. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit (de chilipoeder is net gouden glitter op de donkere chocolade), maar geeft een verrassende na-smaak.
En tot slot een gevuld eitje: een half ei, gevuld met een mengsel van eigeel, mayo, kerriepoeder en een snufje paprikapoeder erover. Gegarneerd met een sprietje tuinkers.

Zijn verslag heeft hij vandaag ingeleverd. Weer een stapje dichterbij de finish. Ja, of de start-streep van zijn vervolgopleiding, natuurlijk, het ligt er maar net aan hoe je het bekijkt.

Misschien vind je dit ook lekker?

Free’s bananen-maracuja smoothie

Pasta pesto a la Free

Eggs Benedict

Wagyu biefstuk

Steak tartare

Nóg een borrelplank

Eiersalade

Saucijzenbroodjes

Waldorfsalade

Mini tomatentaartjes

Bruschetta

 

* Oplossing productkennis quiz:
1 Steranijs, 2 Passievrucht, 3 Knolselderij, 4 Farfalle (of: vlinderpasta),
5 Rozemarijn, 6 Nootmuskaat, 7 Vanillestokje 8 Laurierblaadjes,
9 Kruidnagel, 10 Kurkuma, 11 Oesterzwam, 12 Saffraan

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *