Vega lasagne met romige tomatensaus

door | 25 jan 2021 | avondeten, hoofdgerecht, Italiaans, kaas, kids, oven, ovenschotel, pasta, recept, saus, vegetarisch

Deze lasagne stond afgelopen weekend op het menu. Ik had een flinke portie gemaakt: dochterlief heeft de kleine ovenschaal mee naar haar studentenkamer. Én ik heb twee porties in de vriezer gedaan. Die kan ik over een paar weken weer meegeven richting Enschede. De kids vonden deze lasagne heerlijk. Ik heb geprobeerd het een beetje op van die kant&klaar lasagne uit de supermarkt te laten lijken. Misschien totaal ongebrijpelijk voor liefhebbers van culinaire hoogstandjes, maar onze kinderen vonden dat altijd heerlijk. Van kleins af aan, al. Vooral dochterlief was al peuter nogal een slechte eter, maar lasagne ging er altijd wél in. En dus aten we, toen de kinderen klein waren, regelmatig lasagne-uit-de-supermarkt. Inmiddels staat de supermarkt-lasagne bijna nooit meer op het menu. Mede omdat één van de twee liefhebbers inmiddels vegetarisch is…
Zelf hou ik wel van een beetje vulling in mijn lasagne, maar deze versie, met gepureerde saus, is ook wel eens lekker. Én er zit -bijna ongemerkt- een flinke lading groenten in. De kids vonden het heerlijk: ze vonden het inderdaad wel een beetje op de lasagne uit de supermarkt lijken. Het geheim zit ‘m in de roomkaas die ik door de saus geroerd heb. Daar wordt de saus lekker romig van en dat maakt de saus lekker mild.

Ingrediënten (voor ongeveer 8 personen)
2 zakken Italiaanse roerbakgroenten (2 x 400 gram)
2 blikken cherry tomaten (of tomatenblokjes)
1 bak vegetarisch rul gehakt (375 gram)
2 pakken lasagnebladen (koelvers, 2 x 250 gram)
1 kuipje roomkaas (200 gram)
200 gram geraspte belegen kaas
150 gram geraspte mozzarella
1 blikje tomatenpuree
2 eetlepels Italiaanse kruiden
3 eetlepels bloem
50 gram boter
500 ml melk
olie, zout, peper, nootmuskaat

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit een scheut olie in een braadpan of wokpan en fruit daarin de groenten aan.

Voeg de Italiaanse kruiden, de tomaten-in-blik en de tomatenpuree toe. Voeg ongeveer een half blik water toe en laat de groenten met de deksel op de pan ongeveer een half uur zachtjes pruttelen, tot ze zacht en gaar zijn.

Pureer de groenten met een staafmixer (of in een een keukenmachine). Roer de roomkaas door de tomatensaus. Proef de saus en breng op smaak met zout en peper.

Neem de pan van het vuur en roer het vegetarische gehakt door de saus.

Smelt in een steelpan de boter op een laag pitje. Als de boter gesmolten is, roer dan de bloem erdoor. Laat een minuutje garen en giet er dan een beetje van de melk bij. Roer goed door tot dat is opgenomen en giet er dan steeds wat meer melk bij tot je een mooie gladde saus hebt. Rasp er wat nootmuskaat over (ongeveer een 1/2 theelepel). Breng de saus al roerend aan de kook. Neem dan de pan van het vuur en roer er 3/4 van de geraspte belegen kaas door.

Vet een ovenschaal (of beter: twee ovenschalen) in met een beetje olijfolie. Schep wat van de tomaten-saus in de ovenschaal tot de bodem bedekt is. Leg daar een laagje lasagnebladen op. Snij of scheur de lasagnebladen indien nodig op maat. Vervolgens weer een laagje saus, laagje lasagnebladen etc. Eindig met een laagje lasagnebladen.

Giet de béchamel-kaassaus over de laatste laag lasagnebladen. Strooi de mozzarella en geraspte kaas over de bechamelsaus.

Zet de ovenschaal een half uur in de oven.
Laat de lasagne een minuut of vijf iets afkoelen en schep dan op de borden.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Lasagne met bloemkool en saucijsjes

Lasagne met vegetarisch gehakt

Lasagne met spinazie en vier kazen

Lasagne met lekker veel groenten

Witte lasagne met prei en verse Italiaanse kruiden

Lasagne met zoete aardappel

“Lasagne” van girasoli en spitskool

Koolhydraat-arme lasagne

Polenta-lasagne van Nigella

Vegetarische Bolognese met linzen en eekhoorntjesbrood

Pappardelle met tomaten-mascarponesaus

Éénpanspasta

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *