Pretzels

door | 19 mrt 2022 | bijgerecht, brood, kids, lunch, oven, recept, tussendoortje, vegetarisch

Free is gelukkig weer zo goed als hersteld van corona. Voor de zekerheid houden we hem wel dit weekend nog thuis van zijn sportclubs, maar hij hoeft hier in huis niet meer zo heel strikt in isolatie. Maar goed, nu de spanning van een kind-met-corona een beetje begon af te nemen, gaan we door naar het volgende level: moeder-met-corona. En dat is gezien haar leeftijd niet zo mooi, natuurlijk. Ze heeft het trouwens niet van Free, hoor. Waarschijnlijk heeft ze het bij een van haar bridgeclubs opgelopen. Maar goed, het is -om de woorden van de minister te gebruiken- wel “spannend”. We hopen maar dat het mee zal vallen.
And now for something completely different: Pretzels. Lone is dól op pretzels. Je weet wel: van die grote zoute broodjes in de vorm van een krakeling. Als we in Duitsland op vakantie zijn, dan wil zij bij de bakker altijd een pretzel. Ze woont nu op kamers in Duitsland, dus ze kan bij wijze van spreken op elke straathoek pretzels kopen, maar in de praktijk komt daar volgens mij niet zoveel van.
Toen ik het recept voor Pretzels tegenkwam bij Rutger Bakt, heb ik ‘m meteen opgeslagen om eens zelf te maken.
Dat werd 2 weken geleden, toen het ook zulk heerlijk weer was. En toen ze voor ’t laatst thuis was. Zowel vorig weekend als dit weekend is ze in haar studentenhuis gebleven. Ik besloot dat weekend vrij spontaan om pretzels te bakken. Ik had tijd en ik had er alles voor in huis: dus waarom niet? Het is wel even wat werk (maar wel met wachttijd), maar het was erg leuk om zelf eens te maken! En ik vond ze heel goed gelukt! Gelukkig beaamde dochterlief dat ook!

Ingrediënten
500 gram patent bloem
1 zakje gist (7 gram)
150 ml melk
150 ml heet water
10 gram keukenzout
50 gram boter + 1 eetlepel extra
1,5 liter water
75 gram baking soda
grof zeezout om mee te bestrooien

Bereiding
Laat de boter op kamertemperatuur komen.
Roer het zout door de bloem. Meng de (koude) melk met het hete water zodat je een handwarm mengsel krijgt. Doe de bloem met het melk-water mengsel, 50 gram boter en de gist in de keukenmachine en kneed met de deeghaak tot een soepel deeg (met een handmixer met deeghaak of gewoon met de hand kan natuurlijk ook). Kneed minstens tien minuten goed door.

Dek de kom af met een natte theedoek en zet op een warme plek om te laten rijzen.

Verdeel het deeg in acht delen. Rol elk stuk uit tot een lange sliert. Dek af met plastic folie zodat de slierten niet uitdrogen en laat ze een minuut of tien rusten.

Rol de slierten dan verder uit en leg ze in de pretzel-vorm op een stuk bakpapier. Dek af met plastic folie en laat ongeveer een half uur rusten.
Verwarm intussen de oven voor op 220 graden.

Breng anderhalve liter water aan de kook en roer de baking soda erdoor. Zorg dat het water zachtjes borrelt en leg dan steeds een pretzel (één tegelijk) in het hete water. Keer na 10 seconden de pretzel voorzichtig om en laat de andere kant ook 10 seconden in het soda-water en schep de pretzel er dan uit met een schuimspaan. Laat even uitlekken en leg dan op een met bakpapier beklede bakplaat.

Strooi wat van het grove zeezout over de pretzel en snij met een scherp mesje het deeg in. Bak de pretzels in 15-20 minuten gaar en mooi bruin.

Laat de pretzels afkoelen op een rooster. Laat een eetlepel boter smelten (bijvoorbeeld in een kommetje boven een schaaltje met heet water) en besmeer de pretzels met een kwastje met de gesmolten boter zodat ze mooi gaan glimmen.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Echte Brabantse Worstenbroodjes

Chilidogs

Zelfgebakken brood

Kaassterren

Kaascroissants

Bananenbrood met kokos en noten

Upside-down panpizza met gekruid gehakt en granaatappelpitjes

Tortilla met mais, avocado en kiemgroente

Suikerbrood van Arjen Lubach

Gebakken courgette met mozzarella en platbrood

Naan gevuld met spinazie en kikkererwten

Pizza met vijgen, prosciutto en mozzarella

1 Reactie

  1. Mevrouw Niekje

    Ze zien er prachtig uit, leuk dat ze zo goed gelukt zijn en ’thumbs up’ van Lone krijgen!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *