Witlofrolletjes met ham en kaas

door | 11 okt 2021 | avondeten, bijgerecht, Hollands, kaas, oven, recept, saus, varken, vlees

Witlof met ham en kaas. Vroeger was ik er nooit zo dol op. Op zich vond ik witlof met ham en kaas wel lekker, maar de ham en kaassaus op mijn bord waren altijd veel eerder op dan de witlof en dan moest ik me nog door zo’n bittere stronk heen worstelen. In deze versie heb ik een bechamelsaus met kaas gemaakt die lekker dik is, zodat hij niet zomaar van je stronk witlof loopt. En nadat de ovenschotel in de oven heeft gestaan is de smaak van de ham heerlijk in de kaassaus getrokken. Zalig! Voor erbij had ik gebakken aardappeltjes: gekookt in de schil, in dikke plakken gesneden en daarna gebakken in boter. Héérlijk!!!

Ingrediënten (voor 3 personen)
3 stronken witlof
6 plakken Yorkham
150 gram geraspte kaas
40 gram + 15 gram boter + extra om in te vetten
40 gram bloem
350 ml melk
nootmuskaat
zout, peper

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de kontjes van de stronken witlof en verwijder eventueel de buitenste blaadjes. Snij de stronken in de lengte doormidden. Smelt het kleine klontje boter (15 gram) in een grote pan met dikke bodem. Leg de halve stronken witlof in de boter. Giet er een kopje water bij en laat met de deksel op de pan op een laag pitje in ongeveer 10 minuten gaar smoren. Neem de stronken witlof uit de pan en laat ze -met het puntje naar beneden- in een vergiet uitlekken (en iets afkoelen).

Vet een ovenschaal in met wat boter. Rol de gare, uitgelekte halve stronkjes witlof in een plak ham. Leg de rolletjes naast elkaar in de ingevette ovenschaal.

Tijd om de bechamel saus met kaas te maken. Smelt de boter op een laag pitje. Roer, als de boter gesmolten is, de bloem erdoor. Giet er al roerend, beetje bij beetje de melk bij. Verwarm tot de saus de juiste dikte heeft. Neem de pan van het vuur en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Roer tot slot ruim de helft van de geraspte kaas erdoor. Verdeel de saus over de ham-witlof-rolletjes (gewoon gieten en uitsmeren) en strooi er de rest van de geraspte kaas over.

Zet de ovenschaal een half uur tot drie kwartier in de voorverwarmde oven. Let er bij het opscheppen op dat je tussen de rolletjes steekt, zodat je de rolletjes in hun geheel op kunt scheppen. Schep er nog wat extra kaassaus bij.
Lekker met gebakken aardappeltjes.

Eet smakelijk!

 

Misschien vind je dit ook lekker?

Witlofsoep

Runderrollade met hasselback aardappelen en gesmoorde witlof

Stamppot rauwe witlof met kaas-uien-krokantje

Witlof en macaroni ovenschotel met ham, kaas en ei

Witlofstamppot met camembert, walnoten en vijgen

Lof – witlofovenschotel met kerrie en aardappelschijfjes

Witlofstamppot met kaas, mosterd en spek

Witloftaart

Pastinaakstamppot met gekarameliseerde witlof en walnoten

Plaattaart met witlof, rode ui en brie

Witlof-salade met peer, blauwe kaas en walnoten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *